:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 29. 11:00

Ártalmas lehet az Adobe-Figma üzlet a britek szerint

A brit szabályozók szerint az Adobe-Figma összefonódás megszüntetné a közeli versenytársak közötti versenyt, úgy tűnik, ezen a terepen sem lesz egyszerű dolog meggyőzni az illetékeseket.

Az Adobe több mint egy éve jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, a felek azóta az amerikai, a brit és az uniós szabályozószervek egyhangú áldására várnak az üzlet nyélbeütéséhez. Az Adobe eredetileg arra számított, hogy még az idei év végéig sikerül pontot tenni az ügy végére, de ez nem lesz egyszerű: az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete korábban december 31-et tűzte ki az aktuális vizsgálati szakasz határidejének, az EU-ban ugyanakkor ennél tovább tart majd a jóváhagyatási eljárás.

Nagy-Britannia versenyfelügyeleti szerve (CMA) kedden közölte álláspontját, miszerint a Figma 20 milliárd dolláros felvásárlása torzítaná a versenyt a tervezőeszközök piacán. A Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság szerint az ügylet megsemmisíti a versenyt, csökkentheti az innovációt és eltávolíthatja a színről a Figmát, mint az Adobe Photoshop és Illustrator termékeit fenyegető veszélyt. Az összefonódás megszüntetné a versenytársak közötti versenyt és a Figmára nehezedő jelentős versenykényszert egy olyan piacon, ahol már messze a legerősebb szereplőnek számít.

adobefigma

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A megállapítások ideiglenesek, de a szabályozó vizsgálja a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket - amelyek között egyébként szerepelhet az ügylet végleges blokkolása is. A Figma képviselője a cég "csalódottságát" fejezte ki a CMA megállapításai miatt, és határozottan nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a Figma versenyezne az Adobe-val, vagy versenyezni fog a jövőben. Az Adobe "felülvizsgálja a megállapításokat, és újra egyeztet a CMA-val" az ügyről. A CMA december 19-ig kért válaszokat az Adobe-tól és a Figmától. A szabályozó szerint a végső döntés jövő év február 25-ig születik meg.

David Wadhwani, a Figma-ügylet mögött álló Adobe kulcsfontosságú ügyvezetője októberben nyilvánosan kritizálta a hatósági jóváhagyás lassúságát. Az Adobe, mint felvásárló fél számára azért is fontos a vizsgálatok elhúzódása, mert a grafikai szoftvertervező vállalta, hogy egymilliárd dollárt fizet a Figmának abban az esetben, ha a szabályozó hatóságok elutasítják az ügyletet, vagy ha nem sikerül azt lezárni 2024. március közepéig. Az Adobe-vezető szerint megkérdőjelezhető, hogy valóban ilyen sokáig kell-e tartania a szabályozó folyamatoknak, miközben fontos lenne, hogy az innovációval gyorsan haladjanak a vállalatok.

Az Európai Bizottság múlt héten küldött kifogásközlést az Adobe-nak, miután a mélyreható vizsgálat során a bizottság arra jutott, hogy a Figma tervezett felvásárlása csökkentheti a versenyt az interaktív terméktervező szoftverek és más kreatív tervező szoftverek globális piacain. A következő körben az Adobe-nak lehetősége van válaszolni a Bizottság kifogási nyilatkozatára és szóbeli meghallgatást kérni. Az Európai Unió versenyjogi hivatala szeptemberben adatbekérés miatt megállította a vizsgálatot. Az uniós versenyjogi szerv határozathozatali határideje így február 5-re változott, így ezen dátum előtt vélhetően nem kerülhet sor a mintegy húszmilliárd dollár értékű felvásárlásra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 07:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.