:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 20. 13:56

Az Adobe-nál a labda, hogy megnyugtassa az uniós biztosokat

Kifogásközlést küldött az Európai Bizottság az Adobe-nak, amelyben részletesen ismerteti a Figma felvásárlásával kapcsolatos versenyellenes aggályokat.

Az Adobe hivatalosan is megkapta az uniós szabályozók kifogásközlését a Figma felhőalapú terméktervezési platform 20 milliárd dolláros felvásárlására irányuló ajánlatával kapcsolatban. A mélyreható vizsgálat során a bizottság arra jutott, hogy a Figma tervezett felvásárlása csökkentheti a versenyt az interaktív terméktervező szoftverek és más kreatív tervező szoftverek globális piacain.

A versenyjogi aggályok hivatalos listájára került az is, hogy az ügylet eredményeként domináns szereplő jönne létre az interaktív terméktervező eszközök piacán, ahol a Figma jelenleg piacvezető, az Adobe pedig annak legnagyobb versenytársa. Ezenkívül az akvizíciü az Adobe saját interaktív terméktervező eszközének, az Adobe XD-nek, valamint bármely lehetséges utódtermékének megszűnését eredményezi, és így úgynevezett „fordított gyilkos akvizíciónak” minősülhet. Emellett az Adobe helyzete erősödne a vektor- és raszterszerkesztő eszközök piacán.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Bizottság mind az eredeti vizsgálat, mind a mélyreható vizsgálat során szorosan együttműködött más versenyhatóságokkal, és ezt az együttműködést a részletes vizsgálat hátralévő részében is folytatni fogja - közölte. A következő körben az Adobe-nak lehetősége van válaszolni a Bizottság kifogási nyilatkozatára és szóbeli meghallgatást kérni. Az Európai Unió versenyjogi hivatala szeptemberben adatbekérés miatt megállította a vizsgálatot. Az uniós versenyjogi szerv határozathozatali határideje így február 5-re változott, így ezen dátum előtt vélhetően nem kerülhet sor a mintegy húszmilliárd dollár értékű felvásárlásra.

Az Európai Bizottság már korábban, a vizsgálati szakasz elején kifejezte azon aggályait, hogy a Figma felvásárlásával az Adobe lényegében egy fontos riválist iktat ki a piacról, a cégnek ezért várhatóan csak bizonyos feltételek teljesítése esetén engedélyezik majd a felvásárlást.

Az Adobe több mint egy éve jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, a felek azóta az amerikai, a brit és az uniós szabályozószervek egyhangú áldására várnak az üzlet nyélbeütéséhez. Az Adobe eredetileg arra számított, hogy még az idei év végéig sikerül lezárni a Figma-üzletet, aminek lebonyolítását Wadhwani vezeti. Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete korábban december 31-et tűzte ki az aktuális vizsgálati szakasz határidejének, az EU-ban ugyanakkor a fentiek alapján ennél tovább tart majd a jóváhagyatási eljárás.

Az Adobe, mint felvásárló fél számára azért is kritikus a vizsgálatok elhúzódása, mert a grafikai szoftvertervező vállalta, hogy egymilliárd dollár "bánatpénzt" fizet a Figmának abban az esetben, ha a szabályozó hatóságok elutasítják az ügyletet, vagy ha nem sikerül azt lezárni 2024. március közepéig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 11:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.