:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 28. 13:53

Két napjuk maradt az inaktív Google-fiókoknak

December 1-jén megkezdi az inaktív fiókok törlését a Google és mostantól kezdve minden fiókra ez vár, amelyet két éven keresztül egyáltalán nem használtak semmilyen módon.

Májusi bejelentésének megfelelően péntektől megkezdi az inaktív felhasználói fiókok felszámolását a Google - a lépés egy 2020-as irányelv "továbbfejlesztésének" eredménye, a keresőcég ugyanis akkor csupán annyit írt elő, hogy a két éven keresztül nem használt fiókok tartalmát törli. A hétvégétől ez változik, így ezentúl a teljes fiókra vonatkozik majd az intézkedés.

A változásokat bejelentő májusi blogbejegyzés szerint az intézkedés biztonsági célokat szolgál, a magukra hagyott fiókok esetében nagyobb az esély, hogy kompromittálódnak, és hogy a tulajdonos beállította a kétlépcsős azonosítást.

google_signin

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Emellett további kockázatot jelent, ha újrahasznált jelszavakat rendeltek hozzájuk, és miután a támadók esetlegesen hozzáfértek a bejelentkezési adatokhoz, spameléshez és személyazonosság-lopáshoz használhatják fel a fiókot. A régi fiókok törlése és az ezzel járó tárhelyfelszabadulás emellett hozzájárul a költségcsökkentéshez is, ami most valamennyi techcégnél fontos tényező.

Az új határidő csak az egyéni fiókokra vonatkozik, az előfizetőkre és az üzleti felhasználók számára nem, így a szervezeteknek, iskoláknak nincs további teendőjük.

Fontos ugyanakkor, hogy a cég nem csap le azonnal minden inaktív fiókra, így a fokozatosság elvét követve azok törlődnek majd először, melyekkel a létrehozásukat követően semmilyen aktivitást nem végeztek a tulajdonosaik.

Szintén lényeges szempont, hogy bár a fiókok további két évig történő megtartásához elég csupán bejelentkezni valamelyik Google-szolgáltatásba, a Google Fotók fényképtár-szolgáltatásra külön kétéves moratórium vonatkozik. Így hiába van használatban a fiók, ha a fotókezelő felületre nem lép be két éven keresztül a felhasználó, a Google jogosult minden tartalmat törölni a szolgáltatásból.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 17:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.