Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 17. 10:15

Nagytakarításba kezd a Google az év végén

A keresőcég törölni fogja a két éve inaktív fiókokat, mivel az elhanyagolt regisztrációk esetében nagyobb a támadások és visszaélések kockázata.

A Google 2020-ban közzétett irányelve szerint az inaktív fiókokban tárolt tartalmakat bizonyos idő után törli, de magát a fiókot nem, ami most változni tűnik. A keresőcég két év határidőt fogalmazott meg: ha ennyi idő nem észlelt aktivitást a fiókon belül, örökre eltávolítja szervereiről az ahhoz tartozó adatokat, beleértve a regisztrációhoz tartozó Gmail és Fotók fiókok tartalmát.

A blogbejegyzés szerint az intézkedés biztonsági célokat szolgál, a magukra hagyott fiókok esetében nagyobb az esély, hogy kompromittálódnak, és hogy a tulajdonos beállította a kétlépcsős azonosítást. Emellett további kockázatot jelent, ha újrahasznált jelszavakat rendeltek hozzájuk, és miután a támadók esetlegesen hozzáfértek a bejelentkezési adatokhoz, spameléshez és személyazonosság-lopáshoz használhatják fel a fiókot. A régi fiókok törlése és az ezzel járó tárhelyfelszabadulás emellett hozzájárul a költségcsökkentéshez is, ami most valamennyi techcégnél fontos tényező.

google_törlés

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az új határidő csak az egyéni fiókokra vonatkozik, az előfizetőkre és az üzleti felhasználók számára nem, így a szervezeteknek, iskoláknak nincs további teendőjük. A keresőcég szerint összegezve a fiókok megtartásának legegyszerűbb módja, ha a felhasználó kétévente legalább egyszer bejelentkezik és elvégez valamilyen aktivitást, mondjuk elolvas vagy elküld egy levelet, használja a Google Drive-ot vagy a keresőt, esetleg letölt valamit a Play Áruházból.

A támogatási oldal alapján pedig akár egy androidos telefon csatlakoztatása is elég a fiók aktívan tartásához, vagy egy Google One tárhely előfizetése. A Google Fotók esetében különálló tevékenységi metrikákat alkalmaz a cég, szükséges két év alatt legalább egyszer felkeresni a Google Fotók appot vagy weboldalt, vagy feltölteni egy fotót az időszakban, nem elég a Google Fiókon belüli másféle aktivitás.

A két évnél régebb óta nem használt fiókok nem törlődnek azonnal, mivel a Google hivatalosan idén decemberben tervezi a „nagytakarítást”, a fiók végleges távolítása előtt pedig több alkalommal is értesítést küld a fiókhoz tartozó e-mail címre, illetve a megadott helyreállítási címre.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról