:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 28. 12:17

Több hónapnyi adat tűnt el egyes Google Drive felhasználóknál

A Google már vizsgálja a Google Drive felhasználók dühös bejelentéseit, amelyek szerint személyes fájljaik váratlanul egyszer csak eltűntek a felhőszolgáltatásból, akár több hónapra visszamenően.

A Google Drive több felhasználója is arról számolt be, hogy megmagyarázhatatlan módon tűntek el fájlok és mappák a fiókjukból, akár több hónapra visszamenően. A Google támogatási felületén olvasható egyik bejelentés adott felhasználó egy rendszeresen frissített költségvetési táblázatát vesztette el az elmúlt öt évben bevitt összes adatával, másoknál csak egy bizonyos időpontig, például májusig vannak meg a felhőszolgáltatásban tárolt fájljaik.

A keresőcég legfrissebb tájékoztatása szerint a Drive for Desktop alkalmazás felhasználóinak korlátozott részét érinti a probléma, egészen pontosan az asztali Drive 84.0.0.0-84.0.4.09 verzióját, így a jövőben várható a javítást tartalmazó frissítés. A szűkszavú bejegyzés alapján szinkronizálási hiba lépett fel a szolgáltatásban. Eddig több mint 200 bejelentés érkezett a problémával kapcsolatban, amiről egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora kiterjedtségű és hány felhasználónak okozott bosszantó perceket.

drive_(1)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég addig azt javasolja a felhasználóknak, hogy ne kattintsanak a „fiók leválasztása” lehetőségre az asztali Drive-ban, és ne töröljék vagy helyezzék át a DriveFS nevű alkalmazásmappát. (%USERPROFILE%\AppData\Local\Google\DriveFS). Értelemszerűen további védelmet jelenthet a biztonsági mentés készítése az alkalmazásban tárolt adatokról.

A törölt (jobban mondva elveszített) fájlok helyreállítására nem említenek túl sok módszert, érdemes ellenőrizni a kukát, amiben 30 nap után ürülnek ki véglegesen a törölt tartalmak, de legtöbben az aktivitási naplóban sem találják semmi jelét annak, hogy valaha is léteztek a köddé vált dokumentumok.

Az eset újabb emlékeztető arra, hogy a felhőben tárolt fájlok biztonságára sincs semmilyen garancia, hiába a nagynevű szolgáltatások. Korábban hasonló tanulsággal szolgálhatott, hogy az európai felhőalapú tárhelyszolgáltató OVH egyes adatközpontjaiban tűz ütött ki 2021-ben, a porig égett épületek weboldalak millióinak leállását is magukkal hozták. Maga a Google is elszenvedett már egy-két furcsa kiesést, tavaly például hőhullámok miatt álltak le a Google Cloud adatközpontjai az Egyesült Királyságban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 14:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.