Szerző: Koi Tamás

2023. február 3. 13:16

Kéz a kézben szenved az okostelefon-piaccal a Qualcomm

Ahogy arra számítani lehetett, alaposan lehúzta az okostelefon-piac visszaesése a Qualcomm számait. Az elsősorban okostelefonos processzorokat fejlesztő cég középtávú kilátásai sem túl jók.

Nem kerülte el a Qualcomm az Intel sorsát - amennyire utóbbinak fájt a PC-piac bezuhanása, annyira fáj a Qualcommnak az okostelefon-eladások meredek csökkenése. A vállalat csütörtökön közzétett, a 2023-as üzleti év első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményei mondhatni a vártnak megfelelően alakultak, a cég ugyanakkor a következő egy-két negyedévre az elemzői konszenzushoz képest is némileg pesszimistább.

Az árbevételét túlnyomó részt okostelefonokba szánt rendszerprocesszorok és modemchipek eladásából szerző Qualcomm első embere, Cristiano Amon a negyedéves eredmények ismertetését követő befektetői konferenciahíváson közölte, az okostelefon-piacon továbbra is kitart a rendkívül gyenge kereslet, illetve a cég ezzel együtt a következő negyedévekben arra számít, hogy a gyártók a felhalmozódott raktárkészletekből látják majd el a piacot, ami értelemszerűen komoly fejfájást okoz a beszállítói lánc összes szereplőjének.

qualcomm-snapdragon-888-chip-by-phone

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A helyzeten az sem segít számottevően, hogy a Samsunggal sikerült számára kedvezően megállapodnia a gyártónak, így a piacvezető okostelefon-gyártó új, február 1-jén bemutatott Galaxy S23 termékcsalád tagjai már kizárólagosan a Qualcomm felsőkategóriás rendszerchipjeivel érkeznek.

Ezzel együtt a gyártó arra számít, hogy pár éven belül teljesen elveszítheti az Apple-t, mint egyik legnagyobb megrendelőjét, nyílt titok ugyanis, hogy a cupertinói cég az iPhone-ok rendszerprocesszorai után a modemchipet és egyéb, vezeték nélküli kommunikációért felelős komponenseket is házon belül kíván fejleszteni.

A Qualcommhoz egyébként az első üzleti negyedévben 9,46 milliárd dollárnyi árbevétel folyt be, ami 12%-os visszaesésnek számít az egy évvel korábbi számokhoz képest (melyek egyébként éves szinten csaknem 40%-ot nőttek akkor), nettó nyeresége pedig 34%-kal, 2,23 milliárd dollárra apadt. Az okostelefon beszállítói üzletág forgalma 18%-ot esett, az autóipari és IoT megoldások szegmense ugyanakkor rendre 58%-kal és 7%-kal nőtt, igaz, ezek összesített bevétele az okostelefon-szegmens felét sem éri el.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.