Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 24. 09:26

MI-üzemanyaggal töltött rakétaként lőtt ki az Nvidia profitja

Valóságos pénznyomdává vált az Nvidia számára a generatív modellt használó mesterséges intelligencia, melynek működéséhez, illetve feltanításához szinte kizárólagosan a kaliforniai cég szállít célhardvereket.

A kriptopiac tavalyi beszakadása meglehetősen nehéz helyzetbe hozta a bányász-célhardverekre az utóbbi években komoly hangsúlyt helyező Nvidiát, csak hogy a tavalyi év végétől berobbanó mesterséges intelligencia bumm újra az egekbe röpítse a céget, mely ma szinte egyedüliként szállítja azokat a brutális számítási kapacitású processzorokat, melyek a generatív nyelvi modelleket használó MI-k feltanításához nélkülözhetetlenek. 

Elemzők és iparági szereplők hetek óta lázban égtek, hogy ebben a közegben az Nvidia - melynek értéke a chipgyártók közül tavasszal elsőként lépte át az ezermilliárd dolláros álomhatárt - hogyan teljesíthet majd, a cég 2024-es üzleti évének tegnap közzétett második negyedéves eredményei ugyanakkor minden képzeletet és előzetes becslést felülmúlóan alakultak.

A céghez a május elejétől július végéig tartó időszakban 13,51 milliárd dollár folyt be, ami 101 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi időszakot, de ez a bevételszint még az első negyedévhez képest is 88%-os pluszt jelent. Nem mellékesen a Santa Clara-i székhelyű vállalat ezzel bevételszinten több mint kétmilliárd dollárral teljesítette túl az előzetes elemzői várakozásokat.

rocket_cloud

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Hogy a fókusz rendkívül rövid idő alatt mennyire átterelődött az adatközponti termékekre a cégnél, azt jól érzékelteti, hogy a 13,51 milliárd dolláros árbevételhez 10,32 milliárd dollárral járult hozzá az a részleg, melyhez az MI-termékek, így az egyenként több tízezer dollárba kerülő Grace Hopper sorozatú chipek és az azokat tartalmazó DGX szuperszámítógépek tartoznak.

Ebben a környezetben az egykor fő bevételforrást jelentő gaming szegmens rövid megtorpanása meg sem kottyant a cégnek, ráadásul láthatóan ez a terület is növekedési pályára állt mostanra, a zömében PC-s grafikus gyorsítóprocesszorokat gyártó üzletág árbevétele ugyanis 2,48 milliárd dollár lett, ami nagyjából 22 százalékkal teljesíti túl az egy évvel korábbi értéket.

Az MI-nek köszönhetően a cég profitoldalon is kiemelkedően jól teljesített: a vállalat nettó profitja éves szinten eddig soha nem látott mértékű, 843%-os növekedést mutatva csaknem elérte a 6,2 milliárd dollárt.

Az óriási menetelésnek az Nvidia harmadik negyedéves előrejelzése szerint messze lehet még a vége, a cég legalábbis az aktuális háromhónapos etapra 16 milliárd dolláros árbevételt vár, a második negyedévhez képest is tovább erősödő profitmarzs mellett. 

Az eredmények közzétételét követően az Nvidia papírjainak értéke nem különösebben meglepő módon jelentősen, 9,6%-kal emelkedett, ezzel újabb csúcsot döntve - a jelentés hatására erősödött a befektetői optimizmus a nagy techcégek papírjai iránt is, így kisebb-nagyobb emelkedést könyvelhetett el a Microsoft, a Meta de még az Nvidia egyik legfőbb riválisának számító, az MI-célhardverek terén egyelőre komoly lemaradásban lévő AMD is.

A vállalat a fentieket egy minden eddiginél nagyobb értékű, 25 milliárd dolláros részvényvisszavásárlási programmal tetézte, melyhez általában akkor nyúlnak a hasonló óriáscégek, amikor a menedzsment szerint alulértékelt a társaság.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.