Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 20. 12:20

Szempillantás alatt lerabolták a PlayStation Portal készleteket

A PlayStation 5 játékok streamelésére és tükrözésére készített "kézi konzolra" meglepően nagy volt az érdeklődés annak ellenére, hogy csak a PS5-tulajok számára hasznos, és első körben nem is minden piacon volt elérhető.

Még hétfő reggel is „nem elérhetőként” listázza a PlayStation hivatalos weboldala a PlayStation Portal Remote Player-t, ami a viszonteladóknál gyorsan elfogyott a november 15-i piacra dobás utáni pár napban. A készletek kiürültek az összes nagyobb kereskedőnél és a cégnél, annak ellenére, hogy csak pár kiválasztott piacon kezdték el árulni első körben az eszközt, ami hozzánk várhatóan januárban érkezik. A helyzetet tovább rontja, hogy a nyerészkedők jóval magasabb áron kezdték el kínálni az eredetileg 199,99 dolláros (nettó 70 ezer forint) konzolt az eBay-en és más aukciós oldalakon bontatlan állapotban, és vélhetően már eleve haszonszerzési céllal repültek rá a termékekre. Az ügyeskedők egyes esetekben akár plusz 100-150 dollárral többért árulják az eszközt.

A PS Portal valójában egy streaming célhardver, mely a háztartásban (azonos helyi hálózaton) lévő PS5-ről streameli WiFi-n keresztül a 8 hüvelykes, 1080p felbontású kijelzőjére a támogatott játékokat. A kijelző voltaképpen egy DualSense kontroller két fogantyúját választja ketté, így pontosan ugyanazok a vezérlőelemek használhatók vele, mint a sima kontrollerekkel, illetve ugyanúgy elérhető a haptikus ravasz és a vibramotor funkció is a kompatibilis játékok esetében.

ps5portal

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A PlayStation Portal koncepciója ezzel együtt is vérzik néhány kisebb-nagyobb sebből, így értelemszerűen egyszerre csak egy játékot tud streamelni egy PS5 egy eszközre, azaz a többgyerekes családoknál szó sincs sem házon belüli multilehetőségről, pláne arról, hogy a gyerekek netán nem ugyanazzal a játékkal játszanak párhuzamosan. 

Az eszköz emellett nem támogatja a Sony PS5-ökön a jövőben elérhető felhős streaming lehetőséget, nincs Bluetooth-csatlakozási lehetősége (van ugyanakkor rajta 3,5 mm-es headset-csatlakozó), támogatja ugyanakkor a Sony saját, veszteségmentes, magas minőségű vezeték nélküli hangátviteli technológiáját, a PlayStation Linket, melyhez két új eszközt, a Pulse Elite fejhallgatót és a Pulse Explore fülhallgatót is bemutatott a Sony.

Hideaki Nishino, a Sony platformélményért felelős vezető alelnöke szerint az eszközt már eleve egy szűk közösségnek szánták, akik amolyan kiegészítő kényelmi opcióként kamatoztathatják a kütyüt. A cég bevallása szerint a cél így nem is a profit, hanem a játékkal töltött idő növelése.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról