Szerző: Koi Tamás

2023. november 14. 12:29

Hűvös nyugalommal várja 2024-et a Foxconn

Meglepetésre a vártnál lényegesen nagyobb profitnövekedést jelentett a világ első számú bérgyártója, a tajvani Foxconn az idei harmadik pénzügyi negyedévre, a jövővel kapcsolatban azonban továbbra sincs ok a kirobbanó örömre.

A megrendelők folyamatos szenvedésére rácáfolva meglepően erős számokat jelentett tegnap a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója, a Foxconn, vagyis a Hon Hai, mely többek között PC-ket, okostelefonokat (így például iPhone-okat), tableteket és más, szórakoztatóelektronikai termékek mellett újabban elektromos autókat is gyárt.

A vállalat főleg profitoldalon ment erőset a harmadik negyedévben, itt az előzetes elemzői konszenzust alaposan túlszárnyalva, 11%-os esés helyett 11%-os növekedést produkált a vállalat, melynek nettó profitja ezzel meghaladta a 43,1 milliárd tajvani dollárt (átszámolva 1,3 milliárd amerikai dollárt). A növekmény a menedzsment szerint elsősorban a jól fialó leányvállalatok révén csapódott le, de jól kamatoztak az egyéb befektetések, illetve az árfolyamváltozások is a vállalatnak kedveztek.

foxconn_people_2

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Foxconn eközben hasonló mértékű, de ellentétes előjelű negyedéves árbevételről számolt be: a céghez az adott háromhónapos időszakban összesen 1,543 ezer milliárd tajvani dollár (kb. 47,71 milliárd dollár) folyt be, ami éves összehasonlításban 11%-os csökkenésnek minősül.

Young Liu, a vállalat elnöke a negyedéves beszámoló közzétételét követő konferenciahívás során leszögezte, az ünnepi szezon miatt a cégnek, illetve partnereinek rendre legfontosabb, legnagyobb forgalommal kecsegtető utolsó negyedévben továbbra is kis mértékű árbevétel-csökkenésre lehet számítani, a 2024-as év pedig nagyjából 5%-ös növekedést hozhat. 

A vállalatvezetés a konzervatív előrejelzést azzal a nem túl optimista megjegyzéssel egészítette ki, hogy a csekély növekedésbe könnyedén beletenyerelhetnek a geopolitikai események - ez utóbbi tekintetében meghatározó lehet a jövő évi amerikai elnökválasztások kimenetele is.

a címlapról