Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 28. 11:03

Rekordnyereséget hozott a PlayStation 5 a Sony-nak

Eddigi legmagasabb éves profitjáról jelentett a Sony, ami főleg a zenei és a gaminggel foglalkozó részlegnek, illetve az erős konzoleladásoknak köszönhető. A vállalat ezek után óvatosabb előrejelzést tett, és kevesebb nyereséget prognosztizál a jövő márciusban végződő pénzügyi évre.

Negyedévet és üzleti évet is zárt a Sony Group Corp., ami a chipekkel foglalkozó részleg és a PlayStation 5 eladásainak köszönhetően rekordot döntött a március végén zárult üzleti évben, nem akármilyen számokkal. A 2022. április és 2023. március 31. közt tartó üzleti évben a japán elektronikai és szórakoztatóipari konszern eladásai 16,3 százalékkal 11,54 billió jenre nőttek. A működési eredmény 1,21 billió jen (8,96 milliárd dollár) volt, ami 0,5%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A nettó profit 6,2 százalékot nőtt, 937,13 milliárd jenre (7 milliárd dollár).

A vállalat játékokkal foglalkozó részlegének (Gaming & Network Services, GNS) bevétele éves szinten 33 százalékot nőtt 3,64 billió jenre, amivel a legjobb eladási számokat produkálta a cégen belül. A japán óriás játékrészlege volt az egyik legnagyobb profithajtó: 250 milliárd jen üzemi nyereséget hozott a konyhára, bár ez éves szinten 27 százalékos csökkenés, amit a fejlesztési költségek növekedésével, illetve a csökkenő third-party eladásokkal magyarázott a vállalat.

A közlés szerint az üzleti év során 19,1 millió PlayStation 5 konzol talált gazdára, ami meghaladta a 18 millió darabszámos előrejelzést. A megelőző éves időszakban még 11,5 milliót sikerült eladni a gépből, amikor még érezhetőbbek voltak az ellátási lánc problémáinak hatásai.

ps5

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az üzleti év eredményei mellett a cég jelentette az utolsó negyedév számait is, melyek szerint a januártól márciusig tartó időszakban 6,3 millió PS5 került a boltokba, ami nemcsak a kitűzött 6,2 milliós célt szárnyalta túl, de új iparági rekord is, lévén korábban egyetlen konzolból sem adtak el ennyit az év ezen időszakában. A Sony masinája ezzel összességében már 38,4 milliónál tart, a következő évben pedig érkezhet a következő rekord, mivel a vállalat várakozásai szerint eléri az eszközből egy év alatt már 25 milliót fog eladni.

A játékfilmeket és televíziós sorozatokat gyártó Sony Pictures divízió eladásai 11 milliárd dollárról 10,14 milliárd dollárra csökkentek. A nyereség azonban ennél is meredekebben esett,a 2021-2022 közötti időszakhoz képest több mint felére. A működési bevétel 894 millió dollár volt, szemben az 1,94 milliárd dollárral, ami a blockbusterek gyengébb felhozatalával, valamint a kevesebb licencelt tartalommal magyarázható. A szegmens azonban profitált a TV-eladásokból, az Industrial Media és a Bad Wolf felvásárlásából, valamint az anime streamingből származó magasabb bevételekből. A Sony három szórakoztató részlege közül a zenei divízió is jól teljesített: éves összehasonlításban az eladások 24%-kal, 1,38 billió japán jenre nőttek, amihez hozzájárult a japán jen gyengülése, valamint a zenekiadásból származó bevételek növekedése, illetve a fizetett streaming bevételei. 

A 2024. márciusában végződő aktuális pénzügyi év egészére tekintve a cég úgy becsüli, hogy az eladások 11,5 billió jent tesznek majd ki, üzleti eredmény terén pedig 1,17 billió jenre számít, ami éves szinten 3,2 százalékos csökkenést sejtet. A nettó nyereség 10,4 százalékkal 840 milliárd jenre eshet vissza 11,5 billió jenes bevétel mellett, ami 0,3 százalékos csökkenést jelent. A  vállalat arra számít, hogy az idei üzleti év működése eredménye a rekord után esni fog, mivel a pénzügyi szolgáltatásokból származó bevételek csökkenése ellensúlyozni fogja a játék-, zene- és filmüzletágának növekedését.

Az aktuális pénzügyi évben a gaming üzletág üzemi nyeresége 270 milliárd jen lehet a cég várakozásai szerint, mivel abban reménykedik, hogy a PlayStation VR2 virtuálisvalóság-headset lendít az eladásokon, emellett a hardverek profitábilitásában is összességben előrelépést várnak a jövőben.

a címlapról