Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 9. 09:00

Elsőként lép a Samsung generatív MI-ben a mobilgyártók között

Szöveg, kép és kód generálására képes a Samsung saját mesterséges intelligenciája, ami a jövőben az okostelefonok mellett táblagépekre és laptopokra is utat találhat magának.

A Samsung szerdán (az OpenAI első saját fejlesztői konferenciája után pár nappal) beszélt első alkalommal vadonatúj mesterségesintelligencia-modelljéről a Samsung AI Forum 2023 eseményen, ami a jelek alapján hamarosan egy szofter formájában megérkezik a felhasználókhoz is. A legendás matematikusról, Carl Friedrich Gaussról elnevezett MI-rendszert a cég Samsung Research részlege fejlesztette különféle MI-alkalmazásokhozé s számos feladat elvégzését megkönnyíti a felhasználók számára.

A rendszer egyik része a Samsung Gauss Language generatív nyelvi modell, ami többek közt e-mailek írásában és fordítási feladatokban segíti a felhasználókat az okostelefonokon, illetve a cég tájékoztatása szerint a „felhasználói élményt javítja az intelligensebb eszközvezérléssel”. Értelemszerűen a ChatGPT-hez hasonlóan megérti az emberi nyelvet és válaszokkal tér vissza a feltett kérdésekre.

A csomag része ezen felül a fejlesztők dolgát interaktív felületen megkönnyítő Samsung Gauss Code kódolóasszisztens, valamint a Samsung Gauss Image képgeneráló, utóbbi abban is segít, hogy alacsony felbontású fotóból magas felbontású képet készítsen.

samsung_gauss

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Ugyan a ChatGPT, a DALL-E és a Bing térnyerése után virágzó generatív szolgáltatások piacán egyik funkció sem jelent óriási újdonságot, ezzel a lépéssel a Samsung az első olyan mobileszközöket gyártó cég, ami generatív MI-t épít bele a készülékeibe. A Samsung legnagyobb mobilpiaci riválisának számító Apple a legutóbbi negyedéves eredmények közlésekor szintén előre sejtette, hogy dolgozik már generatív MI-vel kapcsolato fejlesztéseken, de erről semmilyen további információt nem osztott meg egyelőre a cupertinói cég.

A frissen bejelentett eszközöket a Samsung egyelőre belsősök közt teszteli,  Daniel Araujo mobil üzletágért felelős alelnökének tájékoztatása szerint a technológia valamikor 2024-ben érkezik meg a felhasználókhoz. Korábban felröppent pletykák alapján a soron következő Galaxy S24-szériába már beépülhet a megoldás valamilyen formában, de egyelőre ez is csak találgatás.

a címlapról