Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 12. 13:06

Egyelőre túl költséges a generatív MI a techóriásoknak

Miközben a tőzsde egyik új kedvenc  szava a "mesterséges intelligencia" és a "nagy nyelvi modell", a vállalatok annak módját keresik, hogyan szerezzenek bevételt a generatív szolgáltatásokból.

A nagy technológiai cégek sorra jelentik be saját generatív szolgáltatásaikat, amik kódokat, képeket, szövegeket állítanak elő a felhasználók számára, de még mindig küzdenek azzal a problémával, miként fordíthatnák nyereségessé a költséges üzemeltetésű termékeket. Az élen járó Microsoft, Google és Adobe befektetései egyelőre nem térülnek meg – körvonalazza a helyzetet a The Wall Street Journal témával kapcsolatos elemzése.

A Microsoft és a Google a már meglévő üzleti szolgáltatásokba építik be a generatív képességeket, ezért magasabb előfizetési árakat kérnek, egyelőre ilyen módon próbálják fedezni az MI-termékek több százmillió dollárra rúgó betanítási és működtetési költségeit. Erre a felívelő technológiára azonban nem jellemző a szabványos szoftvereknél látható méretgazdaságosság, mivel minden egyes lekérdezéssel és új felhasználóval nő az infrastruktúra fenntartásával járó költség is.

A Microsoft a ChatGPT-t birtokló OpenAI-jal való szoros együttműködés részeként tudta elindítani a GitHub Copilot szolgáltatást, ami a fejlesztők munkáját könnyíti meg társprogramozó funkcióival, és ugyan idővel több mint 1,5 millió fejlesztő kezdte el használni, mégis veszteséggel jár a drága üzemeltetése. 

Az egyéni felhasználók havonta 10 dollárért vehetik igénybe a kódoló asszisztenst, de a vállalat átlagosan több mint 20 dollárt veszít havonta felhasználónként – árulták el a lapnak közeli források. A redmondi szoftveróriás egyelőre nem nyilatkozott a szolgáltatás jövedelmezőségéről.

ai_chips_money

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az üzleti ügyfeleknek szánt Microsoft 365 irodai programcsomag esetében a körülbelül 13 dollártól kezdődő havidíjon felül a vállalat további 30 dollárt számít fel a generatív MI-t használó plusz funkciókért, amik többek közt a PowerPoint prezentációk, e-mailek, Excel-táblák kezelését teszik egyszerűbbé. A Google szintén 30 dollár felárat határozott meg a hagyományos előfizetési díjon felül saját produktivitási eszközcsomagjánál.

Az egyik ok, amiért a szolgáltatások ilyen költségesek, hogy a jelenlegi legfejlettebb modellekre épülnek, amelyek több energiát igényelnek, és jobban megterhelik a számítógépes processzorokat, mint a hagyományos szoftverek és felhőszolgáltatások. A Microsoft által használt, OpenAI által készített GPT-4  például az egyik úttörő ilyen modell. Közeli források elmondása alapján a redmondi cég már fontolja, hogy olcsóbb és kevésbé hatékony modellekre alapozza eszközeit, például a Binget.

Az Adobe egy kreditrendszerrel próbálja megoldani, hogy a Firefly képgenerátor ne tegye mínuszba a szolgáltatást: minden ügyfél kap egy havi elhasználható kreditet, amit túllépve a szolgáltatás sebesség lelassul és korlátozza a túlzott használatot.

Az OpenAI ChatGPT-je ugyan ingyen használható, de a legfejlettebb nagy nyelvi modellre épített csevegőbotért havi 20 dollárt kell fizetni az ügyfeleknek. Az OpenAI naponta körülbelül 700 ezer dollárt költ a ChatGPT működtetésére, és bár ugyan a Microsoft és a többi befektető fedezte a kezdeti költségeket, 2024 végére akár csődbe is mehet a startup, ha nem válik nyereségessé. Az OpenAI a 2023-as évre 200 millió dollár bevételt vetített előre, ami 2024-ben egymilliárd dollárra nőne, de ez meglehetősen távolinak tűnik annak fényében, hogy a cég veszteségei idén májusban 540 millió dollárra duplázódtak. A ChatGPT hirtelen felfutott népszerűsége is hanyatlásnak indult: miután a weboldal májusban elérte az 1,9 milliárd látogatót, forgalma júniusban 9,7 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képesz, míg a Sensor Tower adatai szerint az ugyanebben a hónapban megjelent iOS app letöltési számai a június eleji tetőzést követően folyamatos csökkenést mutatnak.

Az iparági elemzők és a techcégek arra számítanak, hogy a generatív mesterséges intelligencia idővel olcsóbbá válik, követve azt a korábban látott trendet, hogy az olyan úttörő technológiák, mint a felhőalapú tárolás, vagy a 3D-animáció használati költségei is csökkentek idővel az új chipeknek és innovációknak köszönhetően.

a címlapról