Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 28. 11:07

Webes kereséssel ugrik az időben a ChatGPT

Sok mindenről lehet kérdezni a legismertebb, nagy nyelvi modellt használó mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t, az MI ismeretanyaga azonban 2021 szeptemberéig terjedt eddig. A kétéves lyukat most webes keresésre épülő valós idejű információkkal foltozza be az OpenAI.

A ChatGPT-t és más, nagy nyelvi modellt használó chatbotokat sokféleképpen be lehet vinni az erdőbe, illetve zavarba lehet hozni, a válaszok pontatlansága pedig a mai napig komoly probléma - már ha egyáltalán tud válaszolni a feltett kérdésre a rendszer.

chatgpt_f1

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Bár triviálisnak tűnik, hogy ezek a mesterséges intelligenciák naprakész információval rendelkeznek, a ChatGPT esetében ez távolról sincs így, elég csak rákérdezni bármilyen konkrét esemény részleteire, melyek az elmúlt két évben történtek. Ennek oka, hogy az OpenAI 2021 szeptemberben zárta azt az adatbázist, amivel az MI-t kezdetben feltanította, ezzel a rendszer lexikális tudása ezen a ponton lényegében véget ér - erre a ChatGPT adott esetben udvariasan fel is hívja a figyelmet, a friss online forrásokat ajánlva a felhasználónak.

Az OpenAI legújabb fejlesztése, a Browse with Bing ezt a problémát oldja fel egyelőre azok számára, akik hajlandók pénzt áldozni azért, hogy az MI-vel társalogjanak. A megoldásnak köszönhetően a ChatGPT valós időben néz utána az interneten a kérdésnek, illetve meg is jelöli az információ forrását, lényegében egy Bing chatablakot megnyitva.

A ChatGPT-t már korábban is ráengedték az internetre, a ChatGPT applikáció iOS-es verzióján keresztül, a júniusban bemutatott új funkciót azonban gyorsan visszavonta az OpenAI, mivel a felhasználók hamar megtalálták a módját, hogyan lehet segítségével ingyenesen hozzáférni fizetős (paywall mögötti) tartalmakhoz.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.