Szerző: Koi Tamás

2023. október 31. 13:48

Gyógyulás jeleit mutatja a Samsung

Nem mondhatni, hogy rózsás pénzügyi időszakokon lenne túl az elmúlt pár negyedévet illetően a Samsung Electronics, a cég árbevételén és profitján azonban már látszanak a fordulat jelei.

Továbbra is jelentősen elmarad a Samsung Electronics profitja a tavalyi év hasonló időszakától, ám a dél-koreai multinak sikerült megfordítania a harmadik negyedévben a megelőző két negyedév folyamatos csökkenést trendjét, 2024-re pedig még erőteljesebb növekedésre számít a vállalat a memóriapiac és az okostelefon-piac fokozatos talpra állásának köszönhetően.

A vállalat a július elejétől szeptember végéig tartó pénzügyi időszakban 2,4 ezer milliárd koreai won (átszámítva nagyjából 1,78 milliárd dollár) profitot termelt, ami ugyan még mindig jelentős, 78%-os visszaesés az egy évvel korábbi időszakhoz képest, ám több mint 260%-os növekedést jelent az előző negyedévvel összehasonlítva.

A cég árbevétele ennél lényegesen kisebb mértékben, 12,2%-kal esett vissza - a céghez a háromhónapos etapban összesen 67,4 ezer milliárd koreai won (átszámítva körülbelül 50 milliárd dollár) folyt be. 

samsung_nand

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban?

Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

Apple OFF - de mi lesz a többi techcéggel az autóiparban? Nem lesz Apple-autó, de már van Xiaomi, és gőzerővel készül a Huawei saját autója is. Mit tudnak ők, amit az Apple nem?

A Samsung szerint a globális okostelefon-piac kezd lassan talpra állni, melynek eredményeként a mobilokat gyártó divízió 22,17 milliárd dollárnak megfelelő wonnak megfelelő árbevétellel zárt, 2,44 milliárd dollárnak megfelelő profit mellett - derül ki a jelentésből.

A mobilos divízió számai jelentős mértékben rontotta a félvezető üzletág teljesítménye. Ez a részleg továbbra is veszteséget termelt (2,77 milliárd dollárnak megfelelő wont), mely jelentős javulás a második negyedéves 3,23 milliárd dollárhoz (illetve annak megfelelő wonhoz) képest. 

A társaság rövid- és középtávon egyaránt tovább javuló eredményekre számít, a negyedik negyedévet ugyanis a karácsonyi szezon miatt tradicionálisan húzzák a mobilkészülék-értékesítések, ugyanakkor a lassan magára találó PC-piac és az AI-hez köthető adatközponti beruházások révén a félvezetőgyártó üzletág esetében is javulást vár a társaság a következő pénzügyi időszakokban.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról