Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. július 21. 12:28

Elérhetővé vált a GitHub kódolást segítő üzleti chatbotja

Újabb szolgáltatás, egy chatbot formájában használhatják ki a fejlesztők a Copilot előnyeit, már amennyiben a cég üzleti ügyfelei.

Korlátozott nyilvános béta program keretén belül hozzáférhetővé vált a GitHub Copilot Chat funkciója, ami a ChatGPT-hez hasonló felhasználói élményt nyújtva hivatott segíteni kódolni a fejlesztőknek. A funkció „minden üzleti felhasználó”, tehát a GitHub Copilot for Business ügyfelei számára a Microsoft Visual Studio és Visual Studio Code fejlesztői környezeteken keresztül lesz hozzáférhető.

A funkciót még márciusban jelentette be a kollaborációs fejlesztői platform a „Copilot X” kezdeményezés részeként, aminek célja az eredeti Copilot kódkiegészítő eszköz funkcionalitásának eljuttatása a fejlesztőkhöz más fejlesztéseken (például chatboton) keresztül, hogy időt spórolhassanak az összetettebb feladatok egyszerű promptokkal való végrehajtásával. 

copchat

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A chates kódkiegészítő funkciói közé tartozik a kódolási projektekhez szabott valós idejű útmutatás, a kódjavaslatokat és az összetett koncepciókat magyarázó kódelemzés, valamint egy hibaelhárítási funkció a lehetséges problémák azonosítására. Az általánosabb célú generatív mesterségesintelligencia-csevegési asszisztensektől eltérően a Copilot Chat figyelembe veszi a kód kontextusát és a környezetet is.

A bétát bejelentő blogbejegyzésben Mario Rodriguez, a GitHub termékért felelős alelnöke megjegyzi, hogy a szoftver még a tapasztalatlan fejlesztők számára is lehetővé teszi, hogy napok helyett percek alatt komplett alkalmazásokat készítsenek el, amivel állítása szerint tízszeresére növelhető a hatékonyság. Gyakorlatiasabban fogalmazva: egy nap alatt elvégezhetővé válik egy korábban tíz nap elfoglaltságot jelentő munkafolyamat.

A cég a kezdeményezés keretén belül dolgozik továbbá a „Hey, GitHub!” szolgáltatáson is, ami hangbevitellel történő kódolási segítséget nyújtana, de arról nem tudni többet, hogy ennek kiadása mikor várható a jövőben.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról