Szerző: Koi Tamás

2023. július 7. 11:41

A 2008-as világválság óta nem látott mélységben a Samsung profitja

Utoljára közvetlenül a 2008-as gazdasági világválságot követően volt olyan alacsony szinten a Samsung Electronics profitja, mint az idei második negyedévben, elsősorban a memóriaárak drasztikus csökkenésének és a készletleírásoknak köszönhetően.

Rendkívüli módon, éves szinten 96%-kal csökkent profiot jelzett előre az idei második negyedévre a világ legnagyobb memóriachip- és okostelefon-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics. A multi ugyanakkor nem lepte meg az elemzőket, akik hasonló szintű csökkenésre tippeltek a hét elején, döntő részben a padlót fogott memóriapiacnak köszönhetően.

Az április elejétől június végéig tartó háromhónapos időszakban a Samsung előrejelzése szerint nagyjából 600 milliárd dél-koreai won (átszámítva 459 millió dollár) működési profitot tudott termelni szemben az egy évvel korábbi 14,1 ezer milliárd wonnal.

Az elmúlt évek statisztikái alapján ez lehet a Samsung második legrosszabb negyedéves periódusa a profittermelő képességet illetően a 2009-es év első negyedévében termelt 590 milliárd wonhoz képest.

samsung_nand
samsung v-nand és dram-chipek egy ssd-n

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Samsung - akárcsak a félvezetőipar többi szereplője - a világ legnagyobb memóriagyártójaként a túltermelés illetve túlraktározás negatív hatásait nyögi az elmúlt fél-háromnegyed évben. A vállalat termékeit vásároló PC- és okostelefon-gyártók részben a pandémia idején tapasztalható ellátási problémákra reflektálva óriási komponensmennyiséget vásároltak fel, melyeket aztán a tavalyi év elején beütött újabb globális gazdasági krízis miatt nem tudtak eladni.

Ez összességében többek között a memóriachipek árának drasztikus csökkenéséhez vezetett, amit egyben jól tükrözött a Samsung memóriagyártó-részlegének év eleji vesztesége.

Elemzők szerint a Samsung tradicionálisan legjövedelmezőbb részlege a második negyedévben is veszteséges lesz majd, jóllehet nem akkora mértékben, mint az év elején. A memóriaárak a várakozások szerint csak az idei negyedik negyedévben állhatnak újra növekedési pályára, a piaci szereplők ugyanakkor csak jövőre lélegezhetnek fel, amikor a kereslet-kínálati szint vélhetően jobban kiegyenlítődik majd.

A vállalat július 27-én teszi közzé a véglegesített második negyedéves üzleti jelentését.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.