Szerző: Koi Tamás

2023. október 26. 13:08

Szép csendben kezd visszakapaszkodni a Threads

Továbbra is optimistán nyilatkozik a Meta menedzsmentje a nyáron pillanatok alatt óriási népszerűségre szert tett Threads közösségi szolgáltatás jövőjét illetően, mely Zuckerbergék szerint néhány éven belül csatlakozhat a milliárdosok klubjához.

Százmillió felhasználó, csak éppen nem naponta, hanem havonta - ennél egész kicsivel kevesebben használják ma a Threads nevű, az Instagram egyfajta spinoffjának tekintett közösségi szolgáltatást, melyet a Meta bevallottan az egykori Twitterből, most X néven működő közösségi platformból kiábrándult felhasználók bevonzására hozott létre.

Mark Zuckerberg, a Meta első embere a cég tegnapi negyedéves pénzügyi beszámolóját követő konferenciahíváson ismét szokásához hűen rendkívül optimistán nyilatkozott a platform jövőjét illetően, mely óriási lendülettel indult útnak július elején: A platformot a megjelenésének másnapján már ötvenmillióan keresték fel, egy hétvége alatt pedig százmillióra duzzadt a napi aktív felhasználószám. 

threads

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Bár a lufi már július közepén erősen ereszteni kezdett, a Meta további fejlesztéseket ígért és valósított meg (például lett használható keresője és webes felülete a platformnak), melyek Zuckerberg szerint hozzájárultak a platform fokozatos erősödéséhez. A cégvezető szerint ha minden a jelenlegi mederben halad tovább, a Threadsnek jó esélye van arra, hogy a következő olyan közösségimédia-platformmá váljon, melynek felhasználói bázisa meghaladja az egymilliárd főt.

A gyors sikerhez nem mellékesen az is kellett, hogy a Threads-t úgy építették az Instagramra, hogy a rendszert rendkívül egyszerűen, pár kattintással igénybe lehetett venni egy meglévő Instagram-fiókkal rendelkező felhasználónak - más kérdés, hogy ugyanez az összekapcsolás a fiók törlésére is vonatkozik, azaz egy felhasználó csak az Instagram-profiljával együtt tudja törölni a Threads-profilját.

Elsősorban az Instagrammal való szoros kapcsolat vezethetett oda, hogy a Threads a mai napig nem érhető el az Európai Unióban, ahol a szolgáltatások ilyen szintű összekapcsolását tiltják a vonatkozó jogszabályok. Arról egyelőre továbbra sincs információ, hogy a Threads mikor felelhet majd meg az uniós jogszabályrendszernek.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról