Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 30. 14:34

Sosem avatkozott még ekkora dezinformációs kampányba a Meta

Nem túl kifinomult, de annál kiterjedtebb volt a Kínához köthető akció, amihez kapcsolódóan a közösségi óriás 9000 Facebook- és Instagram-fiókot távolított el.

Egy kínai szervekhez köthető dezinformációs kampányt sikerült megzavarnia a Metának, amit a közösségimédia-óriás azért könyvel el kiugró sikerként, mert tudomása szerint a világ eddigi legkiterjedtebb, platformokon átívelő rejtett manipulációs műveletéről van szó. A cég a Facebookról több mint 7700 fiókot, 930 oldalt, 15 csoportot és 15 Instagram-profilt távolított el, amelyek manipulatív, vagy téves információkat tartalmazó bejegyzéseket tettek közzé az ujgurokat elnyomó kínai vezetőséggel kapcsolatban.

A hálózat emellett az Egyesült Államokkal kapcsolatos negatív kommentárokat, valamint a koronavírus-járvány eredetéről szóló dezinformációt terjesztett, egyes cikkeket akár nyolc nyelvre lefordítva, többek közt Ausztrália, az Egyesült Államok, Japán, Tajvan felhasználói közt. Körülbelül 560 ezer felhasználó követett egy vagy több oldalt, a kampány pedig 3500 dollárt költött facebookos hirdetésekre.

metakina

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A kampányt futtató hálózat szinte minden népszerű közösségi platformon jelen volt/van, beleértve a Redditet, a Mediumot, a Tumblr-t, a YouTube-ot és a korábban Twitterként ismert X-et, a kutatók szerint több mint 50 felületet említenek. A cég fenyegetésekkel foglalkozó hírszerzésért felelős globális vezetője, Ben Nimmo szerint ugyan méretében kiterjedt volt a hálózat, de a kivitelezők ügyetlen módszereket használtak, és nem tudtak autentikus közösséget építi maguk köré, hogy túllépjenek a saját információs buborékukon.

A kampány oldalainak összességében több mint 500 000 követője volt, többsége nem valódi, létező felhasználó. Az összehangolt tevékenységre utal továbbá, hogy a Meta által észrevett minta szerint a fiókok nagy része egy megosztott helységben, feltehetően egy irodából volt aktív, pekingi idő szerint délelőtt és délutáni műszakok szerinti váltásban, szünetekkel és ebédidővel.

A kutatók a„Spamouflage” néven említik a kampányt, ami a Meta negyedéves fenyegetési jelentése szerint az eddigi legnagyobb ismert, platformok közötti titkos befolyásolási művelet. A Meta emellett felderített és részletesebb elemzést tett közzé egy orosz dezinformációs kampányról, amelyet röviddel a 2022-es ukrajnai háború kezdete után azonosított.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

DÁP

3

Kanyarban a digitális személyi

2024. május 13. 14:45

Ősztől okostelefonnal is igazolhatják magukat azok, akik csatlakoznak a Digitális állampolgárság programhoz.

EUROPOL

0

Feltörték az Europol oldalát

2024. május 13. 13:53

Az Europol ellen elkövetett támadást magára vállaló hackercsoport szerint titkosított rendőrségi dokumentumokat sikerült letölteniük.