Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 29. 09:45

Az EU elé terjeszti a Metával folytatott csörtéjét Norvégia

Az egész Európai Unióra kiterjedhet a norvég adatvédelmi hatóság Metát szankcionáló intézkedése, ha az uniós illetékes szerv úgy dönt, hogy az egyébként nem EU-tag Norvégia érvelése helytálló.

Ahogy arra számítani lehetett, az Európai Unió illetékes adatvédelmi szerve, az Európai Adatvédelmi Testület (angolul European Data Protection Board, azaz EDPB) elé terjesztette a Meta adatkezelési gyakorlatát kifogásoló határozatát a norvég adatvédelmi hatóság, a Datatilsynet. Az ügyben tett lépés a Meta három hónapra szóló, napi egymillió koronás bírságát határozatlan időre kiterjesztheti az egész Európai Unióra vonatkoztatva.

Az adatvédelmi ügy a Datatilsynet július közepi határozatával vett komoly fordulatot, amikor a szervezet kijelentette, hogy mivel a többek között a Facebookot és az Instagramot is üzemeltető cég több ponton is visszaél a norvég felhasználók személyes adataival, ezért ha sürgősen nem változtat gyakorlatán, augusztus 14-től a fenti napi bírságot kell fizetnie.

A Datatylsinet egyebek mellett kimondta, hogy a Meta nem gyűjthet a felhasználóktól kifejezett, előzetes beleegyezésük nélkül nem gyűjthet olyan személyes adatokat, mint a lokációjuk, illetve ezeket nem használhatja fel célzott hirdetésekhez.

norway_flag_2

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Meta augusztusban jogi úton próbálta elérni a határozat végrehajtásának felfüggesztését, sikertelenül - a cég érvelése szerint a cég már korábban kinyilvánította, hogy a jövőben az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban élő felhasználók egyedi, reklámcélú profilozását, illetve követését azok kifejezett előzetes hozzájárulásukhoz fogja kötni, ezért a norvég hatóság, a Datatilsynet eljárása valójában okafogyottá vált.

A norvég hatóságnál szeptember végén telt be végleg a pohár, a szervezet szerint mivel a Meta semmilyen szinten nem tartja tiszteletben a Datatilsynet határozatában foglaltakat, és nem mellékesen EU-s jogot is sért, ezért indokolttá vált az ügy felterjesztése az EDPB elé. 

A Meta szóvivője válaszul közölte, a cég meglepetten fogadta a norvég adatvédelmi szerv döntését, miután jó ideje aktív párbeszédet folytat az ügyben a "releváns adatvédelmi hatósággal", azaz az ír Data Protection Commissionnel (DPC). Ez a szervezet az elmúlt években ugyanakkor a társhatóságok és az EDPB szerint is sokszor túl kesztyűs kézzel bánt a Meta-val, mely Írország egyik legnagyobb adófizetője számos más globális technológiai multival egyetemben.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.