:

Szerző: Koi Tamás

2023. március 29. 13:57

Több engedményt kaphatnak az EU-s felhőszolgáltatók a Microsofttól

Kedvező fejleményről számolt be a legnagyobb francia felhőszolgáltató, az OVHcloud a Microsofttal folytatott egyezkedést követően, így a redmondi szoftvercég hajlandó az európai felhőpiaci szereplőknek további engedményeket adni, ha ezzel elkerülheti az Európai Bizottság újabb versenyjogi vizsgálatát.

Kész tovább finomítani a tavaly májusban tett önkéntes vállalásain a Microsoft annak érdekében, hogy az európai felhőszolgáltatókat ne érje versenyhátrány a helyi piacokon, így lényegében okafogyottá váljon egy EU-s versenyjogi vizsgálat, mely potenciálisan dollár százmilliókra rúgó büntetési tétel kiszabásával végződhetne - írja riportjában a Bloomberg

A lap informátorai szerint a Microsoft az OVHcloud nevű francia felhőszolgáltatóval gyakorlatilag már meg is egyezett a részletekben, illetve hasonlóan békés rendezésre lehet számítani az ügy további két érintettjével, az olasz Arubával és egy dán felhőszolgáltatókat tömörítő szervezettel.

mscloud_2

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ominózus ügy 2021-re nyúlik vissza, amikor elsőként éppen az OVHcloud nyújtott be panaszt a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz. Ebben a felhőszolgáltató azt kifogásolta, hogy a Microsoft a saját termékeire vonatkozó licence drágábbá teszi más felhasználóknak, hogy a Microsoft Azure versenytársának számító felhőszolgáltatásokat vegyenek igénybe.

A redmondi óriás lényegében kevesebbet számlázott azoknak az ügyfeleknek, akik a termékeit a Microsoft felhőjében futtatták, mint akik egy másik szolgáltató adatközpontja mellett döntöttek, mondjuk a Google vagy az Amazon szolgáltatását vették igénybe.

A Microsoft a panaszok alapján tavaly májusban bejelentette, hogy módosítja a szolgáltatása árazását, de csak a kisebb, és kizárólag európai szolgáltatók számára. Ettől még azonban a nagyobb felhős versenytársak, mint a Google és az Amazon hátrányba kerültek, így az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége, a CISPE (amelynek tagja többek közt az Amazon AWS, az Aruba és az OVHcloud is) szerint a módosítás nem volt elegendő, és nem hoz lényegi változást a versenyellenes magatartás kezelésében.

Ez utóbbi álláspontjához a Reuters tudósítása szerint továbbra is ragaszkodik a szervezet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 06:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.