Szerző: Koi Tamás

2023. március 29. 13:57

Több engedményt kaphatnak az EU-s felhőszolgáltatók a Microsofttól

Kedvező fejleményről számolt be a legnagyobb francia felhőszolgáltató, az OVHcloud a Microsofttal folytatott egyezkedést követően, így a redmondi szoftvercég hajlandó az európai felhőpiaci szereplőknek további engedményeket adni, ha ezzel elkerülheti az Európai Bizottság újabb versenyjogi vizsgálatát.

Kész tovább finomítani a tavaly májusban tett önkéntes vállalásain a Microsoft annak érdekében, hogy az európai felhőszolgáltatókat ne érje versenyhátrány a helyi piacokon, így lényegében okafogyottá váljon egy EU-s versenyjogi vizsgálat, mely potenciálisan dollár százmilliókra rúgó büntetési tétel kiszabásával végződhetne - írja riportjában a Bloomberg

A lap informátorai szerint a Microsoft az OVHcloud nevű francia felhőszolgáltatóval gyakorlatilag már meg is egyezett a részletekben, illetve hasonlóan békés rendezésre lehet számítani az ügy további két érintettjével, az olasz Arubával és egy dán felhőszolgáltatókat tömörítő szervezettel.

mscloud_2

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az ominózus ügy 2021-re nyúlik vissza, amikor elsőként éppen az OVHcloud nyújtott be panaszt a Microsoft ellen az Európai Bizottsághoz. Ebben a felhőszolgáltató azt kifogásolta, hogy a Microsoft a saját termékeire vonatkozó licence drágábbá teszi más felhasználóknak, hogy a Microsoft Azure versenytársának számító felhőszolgáltatásokat vegyenek igénybe.

A redmondi óriás lényegében kevesebbet számlázott azoknak az ügyfeleknek, akik a termékeit a Microsoft felhőjében futtatták, mint akik egy másik szolgáltató adatközpontja mellett döntöttek, mondjuk a Google vagy az Amazon szolgáltatását vették igénybe.

A Microsoft a panaszok alapján tavaly májusban bejelentette, hogy módosítja a szolgáltatása árazását, de csak a kisebb, és kizárólag európai szolgáltatók számára. Ettől még azonban a nagyobb felhős versenytársak, mint a Google és az Amazon hátrányba kerültek, így az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége, a CISPE (amelynek tagja többek közt az Amazon AWS, az Aruba és az OVHcloud is) szerint a módosítás nem volt elegendő, és nem hoz lényegi változást a versenyellenes magatartás kezelésében.

Ez utóbbi álláspontjához a Reuters tudósítása szerint továbbra is ragaszkodik a szervezet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról