Szerző: Koi Tamás

2023. október 20. 12:19

Februárig húzódhat a Figma-felvásárlás

Folytatódik az Európai Unió versenyjogi hivatalának korábban megállított vizsgálata az Adobe és a Figma között létrejött felvásárlási tranzakció engedélyeztetési procedúrájában, ezzel az ügyletet legjobb esetben a jövő év első hónapjaiban üthetik nyélbe a felek.

Tovább húzódhat az Adobe-Figma üzlet létrejötte, az Európai Unió versenyjogi hivatala ugyanis adatbekérés miatt múlt hónapban megállította a vizsgálatot, mely csak most indult újra. Az uniós versenyjogi szerv határozathozatali határideje így február 5-re változott, így ezen dátum előtt vélhetően nem kerülhet sor a mintegy húszmilliárd dollár értékű felvásárlásra.

Az Európai Bizottság már korábban, a vizsgálati szakasz elején kifejezte azon aggályait, hogy a Figma felvásárlásával az Adobe lényegében egy fontos riválist iktat ki a piacról, a cégnek ezért várhatóan csak bizonyos feltételek teljesítése esetén engedélyezik majd a felvásárlást - ezekről ugyanakkor egyelőre nem tudni semmilyen konkrét információt.

figma

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Adobe több mint egy éve jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, a felek azóta az amerikai, a brit és az uniós szabályozószervek egyhangú áldására várnak az üzlet nyélbeütéséhez. Az Adobe eredetileg arra számított, hogy még az idei év végéig sikerül lezárni a Figma-üzletet, aminek lebonyolítását Wadhwani vezeti.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete korábban december 31-et tűzte ki az aktuális vizsgálati szakasz határidejének, az EU-ban ugyanakkor a fentiek alapján ennél tovább tart majd a jóváhagyatási eljárás.

Az Adobe, mint felvásárló fél számára azért is kritikus a vizsgálatok elhúzódása, mert a grafikai szoftvertervező vállalta, hogy egymilliárd dollár "bánatpénzt" fizet a Figmának abban az esetben, ha a szabályozó hatóságok elutasítják az ügyletet, vagy ha nem sikerül azt lezárni 2024. március közepéig.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról