Szerző: Koi Tamás

2023. október 20. 12:19

Februárig húzódhat a Figma-felvásárlás

Folytatódik az Európai Unió versenyjogi hivatalának korábban megállított vizsgálata az Adobe és a Figma között létrejött felvásárlási tranzakció engedélyeztetési procedúrájában, ezzel az ügyletet legjobb esetben a jövő év első hónapjaiban üthetik nyélbe a felek.

Tovább húzódhat az Adobe-Figma üzlet létrejötte, az Európai Unió versenyjogi hivatala ugyanis adatbekérés miatt múlt hónapban megállította a vizsgálatot, mely csak most indult újra. Az uniós versenyjogi szerv határozathozatali határideje így február 5-re változott, így ezen dátum előtt vélhetően nem kerülhet sor a mintegy húszmilliárd dollár értékű felvásárlásra.

Az Európai Bizottság már korábban, a vizsgálati szakasz elején kifejezte azon aggályait, hogy a Figma felvásárlásával az Adobe lényegében egy fontos riválist iktat ki a piacról, a cégnek ezért várhatóan csak bizonyos feltételek teljesítése esetén engedélyezik majd a felvásárlást - ezekről ugyanakkor egyelőre nem tudni semmilyen konkrét információt.

figma

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Adobe több mint egy éve jelentette be felvásárlási szándékát a Figma tervezőszoftverre, a felek azóta az amerikai, a brit és az uniós szabályozószervek egyhangú áldására várnak az üzlet nyélbeütéséhez. Az Adobe eredetileg arra számított, hogy még az idei év végéig sikerül lezárni a Figma-üzletet, aminek lebonyolítását Wadhwani vezeti.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyelete korábban december 31-et tűzte ki az aktuális vizsgálati szakasz határidejének, az EU-ban ugyanakkor a fentiek alapján ennél tovább tart majd a jóváhagyatási eljárás.

Az Adobe, mint felvásárló fél számára azért is kritikus a vizsgálatok elhúzódása, mert a grafikai szoftvertervező vállalta, hogy egymilliárd dollár "bánatpénzt" fizet a Figmának abban az esetben, ha a szabályozó hatóságok elutasítják az ügyletet, vagy ha nem sikerül azt lezárni 2024. március közepéig.

a címlapról