Szerző: Koi Tamás

2023. október 17. 13:31

Kezdi kinőni Tajvant a világ legnagyobb chipgyártója

Kezd túl kicsi lenni Tajvan a helyi félvezetőgyártó-iparnak, mely gyakorlatilag az egész világot ellátja különböző célokra, illetve eszközökben használható termékeivel.

Letett legújabb gyárépítési tervéről a világ legnagyobb szerződéses félvezető-bérgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, azaz a TSMC a cég anyaországában, elsősorban a helyi lakosok tiltakozása miatt - számol be az esetről a Reuters.

A TSMC tavaly decemberben jelentette be, hogy Tajvan északnyugati, Longtan tartományában új, ultramodern félvezetőgyártó üzemet építene, ahol a termelés a létesítmény hadrendbe állításától kezdődően 1 nanométeres gyártástechnológiával zajlik majd, illetve zajlott volna. A gyártó jelenlegi legfejlettebb gyártósorain 3 nm-es eljárással képes nagy összetettségű rendszerchipeket gyártani olyan, nagy volumenben gondolkodó megrendelők számára, mint például az Apple.

tsmc_fab_kaohsiung

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A cég végül a friss hírek szerint a longtani lakosok szokatlanul heves tiltakozási hullámával találta szembe magát már az építkezési fázis legelején, az üzem rendelkezésére bocsátott földterület kijelölése során. Az óriási területet elfoglaló, jelentős víz- és energiafelhasználással működő új fab miatt a beszámolók alapján több ezer embernek kellett volna új otthont keresni, a helyiek azonban hallani sem akartak arról, hogy félvezetőgyár épüljön a közvetlen szomszédságukba.

A TSMC egyelőre nem közölte, hogy az új gyárat Longtan helyett milyen lokáción húzhatják majd fel, ugyanakkor az egyik legvalószínűbb aspiráns a szigetország déli részén található Kaohsziung tartományi szintű város lehet, ahol jelenleg is zajlik már új chipgyártó-beruházás, a cég 2 nanométeres termeléssel induló üzeme épül itt. 

A világ legnagyobb chipgyártójának jelenleg összesen kilenc gyára üzemel Tajvanon, ebből négy 12 inches ostyákkal dolgozó ún. GIGAFAB, további négy 8 inches ostyákat, egy pedig 6 inches ostyákat dolgoz fel. A cégnek ezeken felül összesen három, leányvállalatok által működtetett gyára van az Egyesült Államokban és Kínában, illetve nemrég állapodott meg a német kormánnyal az első európai üzem létesítéséről.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról