Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 8. 11:40

A TSMC is Németországban épít gyárat

A Globalfoundries és az Intel után a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója, a TSMC is megépítheti saját chipgyártó-üzemét Németországban.

Egyre több jel utal arra, hogy Németország néhány éven belül Európa chipgyártó-központjává válik, a helyi sajtó szerint közel legalábbis a megállapodás arról, hogy a világ első számú félvezetőgyártója, a TSMC is aláírja a szövetségi kormánnyal egy új német gyár létesítéséről szóló megállapodást.

A Handelsblatt német kormányzati forrásokra hivatkozva hétfői számában azt írta, hogy a tajvani gyártó igazgatótanácsa a hét közepén hozhatja meg a végső döntést egy Drezda melletti új gyár felépítéséről, melynek költségeibe ötmilliárd euróval szállhat be Németország, jórészt az európai félvezetőgyártó szektor dotálására létrehozott European Chips Act csomag keretéből.

bosch_chip

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A megegyezés hosszú évek elhúzódó tárgyalásainak végére tehet pontot, a TSMC ugyanis 2021-ben kezdett tárgyalni Szászország tartomány vezetésével. Az új gyár a helyi szereplők növekedésének is teret adhat majd, a tajvani cég ugyanis a drezdai fab-ot vegyesvállalatban üzemeltetné a Bosch-sal, az Infineonnal és az NXP-vel. Drezdában egyébként évtizedek óta működik már félvezetőgyártó-üzem, a GlobalFoundries Fab1 jelzésű gyára több mint egy évtizede kezdte meg a termelést a tartományi fővárosban.

A német chipgyártás megerősítésének jelentőségéről és az elért eredményekről éppen egy hónappal ezelőtt beszélt a Bundestag alsóháza előtt Olaf Scholz kancellár, aki elsősorban az Intellel tető alá hozott megállapodásra hivatkozva méltatta a német ipar tőkevonzó képességét. Németország korábban kifejtette, hogy a következő években mintegy húszmilliárd eurót szánna az ország félvezetőiparának felvirágoztatására.

A német félvezetőgyártás első számú felvevőpiaca ezzel együtt is elsősorban a német autógyártás lesz majd, mely a koronavírus-járvány idején tapasztalt ellátási problémáknak köszönhetően komoly krízist élt át. A helyi média forrásai szerint a drezdai TSMC-üzemben is elsősorban különböző, autóipari megoldásokba szánt chipeket gyártanak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról