:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 16. 11:05

Jövőre indul a Starlink műholdas mobilszolgáltatása

A már „meglévő LTE-telefonokkal” fog működni a Starlink és az amerikai T-Mobile közös műholdas telefonszolgáltatása, ami eleinte csak szöveges üzenetek küldésére és fogadására nyújt lehetőséget.

A SpaceX műholdas összeköttetést biztosító leányvállalata, a Starlink nemrég nyilvánossá vált promóciós oldala szerint 2024-ben indul útnak a cég Direct-to-Cell műholdas telefonszolgáltatása, ami az LTE-szabvánnyal működő eszközökön keresztül teszi lehetővé a szöveges üzenetek írását, idővel pedig a hanghívásokat és az internetezést a rosszul vagy gyengén lefedett területeken. Tehát olyan módon, hogy nem lesz szükség a telefon hardverének, firmware-ének vagy speciális alkalmazásainak módosítására.

A műholdcég partnere a korábban több projektben bizonyító T-Mobile, a távszolgáltató biztosítja a Starlink második generációs műholdjai számára 5G spektrumainak egy részét, így válik lehetővé a T-Mobile előfizetői számára idővel, hogy hozzáférhessenek a műholdas hálózathoz. 

Jonatan Hofeller, a SpaceX Starlink projektért felelős alelnöke korábban is hangsúlyozta, hogy a műholdas távközlési cégek és a klasszikus mobilszolgáltatók a jövőben egyre több hasonló közös projekten fognak együtt dolgozni annak érdekében, hogy a földi hálózattal lefedetlen területeket ellássák legalább az alapszolgáltatásokkal.

starlink_szöveges

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Starlink jelenlegi 4265 műholdból álló konstellációja nem kompatibilis az új cellaszolgáltatással, így a Starlinknek a következő néhány évben további mikro-műholdakat kell működésbe állítania a szükséges eNodeB modemmel, a műholdak üzembe állításával idővel fokozatosan válnak elérhetővé a hang- és adatszolgáltatások is a kezdeti szöveges üzenés lehetősége mellett, valamikor 2025 során.

A globális partnerhálózatok ügyfelei képesek lesznek a szolgáltatásra roamingolni, amikor a szolgáltatójuk mobiltornyának hatótávolságán kívül tartózkodnak. A Direct-to-Cell ezzel közvetlen versenytársává avanzsálódik az Apple iOS 14-ben bevezetett műholdas segélyhívó szolgáltatásának, illetve a Snapdragon Satellite-nak, ami az Iridium konstellációján keresztül juttat szövegeket androidos mobilokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 01:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.