:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 21. 12:45

5G-n keresztül is lezajlott az első műholdas telefonhívás

14 Mbit/s letöltési sebességet értek el a BlueWalker 3 műholdra kapcsolódva az AST SpaceMobile szakemberei egy teszt során, ezzel még közelebb kerülhet a műholdas mobilinternet korszaka.

José Gueavara, a Vodafone mérnöke az első ember, akinek sikerült 5G-s hanghívást intéznie műholdon keresztül egy nem módosított, kereskedelmi forgalomban kapható mobileszközzel – közölte a szolgáltató, miután sikeresen zárult az AST SpaceMobile nevű műholdtervező- és gyártó céggel közösen kivitelezett híváspróba.

A Spanyolországban tartózkodó Guewara egy Hawaiiról érkező hívást fogadott egy Samsung Galaxy S22 okostelefonon keresztül, ami az AST SpaceMobile alacsony Föld körüli pályán keringő BlueWalker 3 kísérleti távközlési tesztműholdján keresztül valósult meg.

Az AST SpaceMobile idén áprilisban jelentette be az első mérföldkövet, amikor szintén egy ugyanilyen mobilon keresztül bonyolított műholdas hívást Texasból a Rakuten japán hálózatára, akkor még 4G-vel, így a friss hír valójában a csatlakozás minőségében jelent előrelépést.

5ghívás

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tesztek során az okostelefonok sikeresen cserélték az előfizetői SIM-kártya azonosítóját és a hálózati információkat közvetlenül a BlueWalker 3 műholdra kapcsolódva, miközben a szakemberek 14 Mbit/s sebességet mértek 5G mobilhálózattal, amivel megdöntötték a korábbi rekordot. 

Az első BlueWalker 3 prototípus-műhold tavaly szeptemberben állt pályára, de a tudományos közösség egyáltalán nem örül neki, mivel úgy vélik, hogy a 8 méter átmérőjű szerkezet akadályozza a megfigyeléseket. Az AST SpaceMobile célkitűzése, hogy 2024 első negyedévére a BlueWalker prototípusra épített öt darab kereskedelmi BlueBird műholdat bocsátson fel, ami még mindig csak a kezdetet jelenti. A cégre rengeteg munka vár a konstelláció finanszírozását illetően, mivel körülbelül 90 darab tömeggyártott BlueBird műholdra van szüksége a tervezett 5G szélessávú szolgáltatás kiépítéséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 16:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.