Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 12. 12:05

Visszaállította a Google a Sonos-per miatt törölt funkciót

Feloldották a Google eszközeire és az Android Home alkalmazásra vonatkozó, hangszórócsoportokkal kapcsolatos korlátozást, amit a keresőcég a Sonosszal való perpatvar miatt kényszerült bevezetni.

A Google és a Sonos évek óta adogatja a labdát egymásnak a vezeték nélküli hangszórók körül kialakult perpatvarban, melynek középpontjában az intelligens hangszórókkal és hangvezérlési technológiákkal kapcsolatos szabadalmak állnak. Korábban egy alkalommal a Sonos javára ítélt a bíróság egy 2013-ban indított perben, melynek eredményeként a Google több termékéből is eltüntett egyes funkciókat, majd tavaly a Google nyújtott be két újabb keresetet, amelyek hét további szabadalom megsértésére vonatkoznak, köztük a vezeték nélküli töltéssel, intelligens hangszórók hangbeviteléhez fűződőket.

A keresőcég múlt hét pénteken aratott győzelmet egy szövetségi bíróságon, ahol William Alsup bíró úgy határozott, hogy a Sonos öt szabadalma közül kettő érvénytelennek minősül. Ennek eredményeként a Google a héten rögtön kiadta a frissítést, ami ismét engedélyezi, hogy a Nest hangszórók, kijelzők és Chromecast eszközök több hangszórócsoporthoz is tartozhassanak, az eddigi egy darab csoportos limit helyett. A többszobás audió technológia segítségével egy lakás több szobájában hallgatható zene az eszközökön, akár különböző dalok is, ugyanazzal az alkalmazással, jellemzően vezeték nélküli technológiával. 

sonos

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

2020-ban a Sonos azért perelte be a Google-t a multiroom hangszórótechnológia miatt, mert a két vállalat korábban együtt dolgozott a Sonos hangszórókon, de előbbi állítása szerint a keresőcég ellopta a közös fejlesztéseket, hogy azokat felhasználja a Google Home és más eszközökben. A Google hónapokkal később ellenpert indított, azt állítva, hogy a Sonos számos szabadalmát is megsértette.

Aztán a Sonos újra perelt, végül januárban – két évvel az első kereset benyújtása után – az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága a Sonos javára döntött, és megállapította, hogy valójában a Google sértett szabadalmakat. Ennek eredményeként a Google-nek módosítania kellett egyes termékek funkcióit, többek közt a hangszórócsoportok hangerejének egy időben történő beállítását, amit a felhasználók nem nagyon díjaztak.

A Sonos közleménye szerint fellebbezni tervez a pénteki döntés ellen, így akár az is elképzelhető, hogy a Google ügyfeleitől hamarosan megint megvonják a kérdéses funkciót. Az elhúzódó jogi vita károsultjai leginkább a vásárlók: ugyan az említett csoportos funkciókat visszakapták, de a Google Assistant például továbbra is hiányzik a Sonos legújabb hangszóróiból.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról