Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 9. 12:29

Nincs vége a Google és a Sonos pörlekedésének

A bíróság egyszer már a Sonos javára ítélt, a Google most ellentámad.

Újabb perekkel vágna vissza a Google a Sonosnak a vezeték nélküli hangszórók körül kialakult, labdát oda-vissza adogató perpatvarban, mivel szerinte a hangszórógyártó számos szabadalmat megsértett intelligens hangszórói és hangvezérlési technológiái fejlesztésekor. A keresőcég két keresetet nyújtott be a héten Kalifornia északi körzetének kerületi bíróságához. Korábban egy alkalommal a Sonos javára ítélt a bíróság, melynek eredményeként a Google termékeiből több funkciót is el kellett tüntetni. Az új perek hét további szabadalom megsértésére vonatkoznak, köztük a vezeték nélküli töltéssel, intelligens hangszórók hangbeviteléhez fűződőket.

José Castañeda, a Google szóvivőjének nyilatkozata szerint az újabb pereket azért indították, hogy megvédjék a technológiáikat, és megállítsák a Sonost a szabadalmak folyamatos megsértésében, hozzátéve, hogy a hangszórógyártó agresszív és félrevezető kampányokkal járatja le a Google-t a fogyasztók előtt. A keresőcég tervezi továbbá, hogy a következő napokban hasonló kereseteket indít az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságánál azzal a céllal, hogy megtiltsák a jogsértő Sonos-termékek importálását - mondta Castañeda a The Verge-nek.

sonos_google

A Sonos szerint az új perek a Google megfélemlítési stratégiájának részei, miután felszólaltak a keresőcég monopolisztikus, kisebb versenytársakat ellehetetlenítő gyakorlatai ellen. A hangszórógyártó jogi képviselője szerint a Google nem fog sikerrel járni.

A port először 2020-ban rúgta össze a két cég, amikor a Sonos beperelte a Google-t a multiroom hangszórótechnológia lenyúlása miatt. A két vállalat ugyanis korábban együtt dolgozott a Sonos hangszórókon, de előbbi állítása szerint a keresőcég ellopta a közös fejlesztéseket, hogy azokat felhasználja a Google Home és más eszközökben. A Google hónapokkal később ellenpert indított, azt állítva, hogy a Sonos számos szabadalmát is megsértette.

Aztán a Sonos újra perelt, végül januárban – két évvel az első kereset benyújtása után – az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága a Sonos javára döntött, és megállapította, hogy valójában a Google sértett szabadalmakat. Ennek eredményeként a Google-nek módosítania kellett egyes termékek funkcióit, többek közt a hangszórócsoportok hangerejének egy időben történő beállítását, amit a felhasználók nem nagyon díjaztak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról