:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 11. 09:39

November közepén végleg leáldozik a hazai 3G-nek

Az előzetes ütemtervnek megfelelően - a magyar mobilszolgáltatók közül utolsóként - a Yettel Magyarország is elbúcsúzik a 3G-s mobiltechnológiától november közepén, amikor a cég lekapcsolja az utolsó, még üzemelő cellákat az országban, ezzel egy csaknem húsz évig tartó korszakot lezárva a magyar mobiltelefónia történelmében.

November 13-án lekapcsolja utolsó, még üzemelő 3G-s bázisállomásait az országban a Yettel Magyarország (pontosabban a cég ügyfelei által használt hálózatot üzemeltető és birtokló CETIN Hungary), ezzel egy hosszú, több mint 18 évig tartó korszakot lezárva a magyarországi mobiltelefónia történelmében.

A cseh, illetve hónapokon belül várhatóan arab többségi tulajdonban lévő szolgáltató a hazai mezőnyben utolsóként szánta el magát az elavult hálózati réteg felszámolására, a felszabaduló spektrumot pedig versenytársaihoz hasonlóan a 4G-s és 5G-s hálózatok kapacitásának növelésére fordítja majd.

A nagykorúvá vált aggastyán


A magyar mobilszolgáltatók az illetékes hatóság tenderét követően egyaránt 2005-ben indították el 3G-s hálózataikat, mely elsőként biztosított az akkori vezetékes hálózatokkal összemérhető sávszélességet, azaz valós mobil szélessávot eleinte ügyfelek meglehetősen szűk körének (a 3G-s hálózatok jellemzően a főváros belső kerületeiben váltak először elérhetővé).

3g_cellak_bankcenter
3G-s cellák a budapesti bankcenter tetején 2010 környékén (fotó: HWSW)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Yettel jogelődje, a Pannon GSM a T-Mobile kereskedelmi 3G-hálózatának 2005 augusztus végi indulását követően másodikként, szinte napra pontosan 18 éve, 2005 október 10-én kapcsolta be a kereskedelmi 3G-szolgáltatást (előtte mindkét szolgáltató hónapokig tartó nyilvános teszteket végzett a technológiával), majd a Vodafone Magyarország is csatlakozott a sorhoz az év végén. 

A 3G-s korszak elejét a ma elterjedt technológiákhoz képest megmosolyogtatóan szerény, ideális esetben 384 kbps letöltési és 64 kbps feltöltési sávszélességet biztosító átviteltechnikai és rádiós közeg jellemezte (ez később a különböző HSPA technológiák bevezetésével a többszörösére nőtt).

Mivel akkor még hírmondóban sem léteztek a maiakhoz hasonló okostelefonok, a szolgáltatók lázasan keresték a technológia monetizációs lehetőségét (hasonlóan a mostani 5G-s útkereséshez), amit akkor elsősorban a videotelefonálásban, a mobiltévében és továbbfejlesztett WAP-ban láttak a cégek.

A technológia hazai kivezetése az 5G-korszak hajnalán, 2020-ban kezdődött és tavaly gyorsult fel igazán, a szolgáltatást elsőként bevezető Magyar Telekom volt az, amelyik elsőként nyugdíjba is küldte a 3G-t 2022 nyarán, a Vodafone Magyarország pedig idén áprilisban végzett a teljes folyamattal.

A Yettel Magyarország a 900 MHz-es UMTS sávban üzemelő 3G-s állomásait már tavaly lekapcsolta, november 13-án pedig az utolsó, 2100 MHz-es sávban működő 3G-s cellát is nyugdíjazza a cég - ezzel a magyar 3G-s korszak napjai végleg leáldoznak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 23:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.