:

Szerző: Koi Tamás

2022. október 11. 12:13

Esik a PC-piac, de még nincs katasztrófa

A tradicionális PC-gyártók továbbra is szenvedtek az idei harmadik negyedévben, miközben az Apple a piacon egyedüliként jelentősen növelte eladásait a globális PC-piacon.

Tovább folytatódott a globális PC-piac hosszú hónapok óta tartó esése az idei harmadik negyedévben, derül ki az IDC piackutató előzetes kalkulációjából. A gyártók ugyanakkor még így is a pandémia előtti "békeidőket" jóval túlszárnyaló szinten tudták tartani eladási számaikat, jóllehet a recessziós félelem és az infláció már bekopogtatott a legtöbb potenciális vevőhöz - ez pedig a piac további esését eredményezheti, ahogy arra egyes komponensgyártók és beszállítók korábban felhívták a figyelmet.

Az idei harmadik negyedévben összességében mintegy 74,3 millió PC találhatott gazdára világszerte, ami 15%-os csökkenést feltételez az előző év hasonló időszakához képest. A piac öt legnagyobb szereplője közül egyedül az Apple tudta növelni eladásait, nem is kis mértékben, nagyjából 40%-kal, ezzel a Mac-ek negyedévben leszállított mennyisége éppen hogy átlépte a tízmilliós lélektani határt.

dell_pcs

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A dobogó három fokán álló gyártók közül a legkevésbé a piacvezető Lenovót érintették kedvezőtlenül a gazdasági hatások, a cég eladásai éves összevetésben így csak 16,1%-kal csökkentek, míg sorrendben a második és harmadik HP és Dell 27,8%-kal és 21,2%-kal kevesebb PC-t szállított az idei harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban. 

A piac csökkenésével párhuzamosan megindult az átlagos eladási árszint (ASP) fokozatos csökkenése is. Az IDC szakértői szerint az elmúlt évek túlkereslet által fűtött piaca, illetve a folyamatos ellátási nehézségek az idei első negyedévig öt negyedéven át tartó időszakot felölelve folyamatos felverték az árakat, ezzel a PC-piacon az átlagos eladási ár 910 dolláron tetőzött, ami 2004 óta nem látott magasságokat jelent - emelik ki az elemzők. Ez a trend ugyanakkor a második negyedévben megfordult és a harmadik negyedévben a negatív árváltozás tovább erősödött.

A PC-piac további mozgása kapcsán a következő hetekben érdemes lesz figyelni a nagyobb beszállítók, így a legnagyobb komponens- és processzorgyártók (Intel, AMD) és szoftverbeszállítók (Microsoft) negyedéves beszámolóit, ahol a cégek rendszerint előrejelzik a következő időszak kilátásait. Az AMD éppen a héten korrigált egy hasonló előrejelzést jelentős mértékben, amikor közölte, hogy a harmadik negyedévre vonatkozó, 6,7 milliárd dolláros bevételi célt 1,1 milliárd dollárral módosítja - lefelé.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 18:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.