:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 6. 14:15

Az Amazonnak is kell egy szelet a Starlink tortájából

Október 6-án áll pályára az Amazon prototípus műholdpárja a Project Kuiper misszióban, amivel a cég saját műholdas internetszórásának ágyaz meg.

Fokozódik a Jeff Bezos-Elon Musk közti rivalizáció, miután az Amazon két internetet sugárzó műholdat bocsát fel az űrbe tesztelés céljából, miután a Kuiper részleg tavaly bejelentette, hogy három űrtársasággal sikerült leszerződnie több mint 80 fellövésre. Ezzel kezdetét veszi az e-kereskedelmi óriás 3236 műholdból álló megakonstellációjának kiépítése, ami a tervek szerint egy napon felveheti a versenyt a SpaceX Starlink szolgáltatásával.

Az Amazon Project Kuiper prototípus-szatelitjeit, a KuiperSat-1-et és a KuiperSat-2-t október hatodikán, magyar idő szerint este nyolckor bocsátják fel a United Launch Alliance (ULA) Atlas V rakétájával. A tervek szerint az Atlas V a két műholdat 311 mérföld (500 kilométer) magasságban, alacsony pályára telepíti, a demóküldetés célja pedig a rendszer tesztelése, melynek végeztével mindkét műholdat biztonságosan leállítják a pályáról.

amazonkuiper

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Protoflight küldetés kulcsfontosságú történésnek számít, mivel ezzel együtt az Amazon belép a műholdas szélessávú internetszolgáltatás piacra, ahol egyelőre a SpaceX Starlink és a londoni székhelyű OneWeb a meghatározó szereplők. A SpaceX jelenleg 4812 működő Starlink műholddal büszkélkedhet, a OneWeb pedig 632 műholdat üzemeltet a pályán. Míg a Starlink a közvetlen fogyasztói szolgáltatásokra összpontosít, a OneWeb elsősorban az internetszolgáltatókat szolgálja ki.

A Project Kuiper kutatási és fejlesztési munkái 2018-ban kezdődtek, és a projektben mind a kis ügyfélterminálok, mind a földi kommunikációs hálózat biztosítását tervezi a vállalat. A Vodafone afrikai leányvállalatával, a Vodacommal már sikerült egy konkrét megállapodást kötni, melynek értelmében az Amazon műholdjainak segítségével valósul meg a szolgáltató 4G/5G hálózatának bővítése Európában és Afrikában.

A vállalatnak szoros határidőt kell teljesítenie, mivel az amerikai szövetségi kommunikációs bizottság (FCC) által februárban kibocsátott engedély értelmében a műholdrendszer felét 2026 júliusáig telepíteni kell, de a teljes kiépítés akár 2029-ig is húzódhat. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 02:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.