Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. február 24. 10:40

Exynos modemben jön a Samsung műholdas kommunikációja

Az iPhone 14-ben debütáló műholdas segélyhívás hatására rajtmezőre álltak az androidos konkurensek is, a Samsung saját Exynos komponensei révén pedig azon kevés gyártók közé tartozik, akik az Apple-höz hasonló előnnyel rendelkeznek ezen a téren. Hamarosan érkezik a műholdas kétirányú kommunikációhoz szánt Exynos Modem 5300 5G.

Tavaly év végén kapott szárnyra a híresztelés, hogy az Apple és a Huawei után a Samsung is lép a műholdas kommunikáció irányába, de ennek eredménye még nem volt látható a nemrég bemutatott Galaxy S23 csúcsszériában. A dél-koreai gyártó csütörtöki közleménye szerint viszont immár hivatalos, hogy készül a rendszer, amivel csatlakozna a versenyhez: új modemtechnológiát jelentett be, ami támogatni fogja a szatelitkommunikációs, kétirányú üzenetküldést, és lehetővé teszi a készülékeken a képek és videók megosztását abban az esetekben, amikor nem érhető el hagyományos cellatorony és földi hálózat.

A Samsung a friss bejelentéssel egyben azt megerősítette, hogy a technológiát új Exynos mobilprocesszorba fogja beépíteni, a hamarosan megjelenő Exynos Modem 5300 modem fogja lehetővé tenni, hogy a nagyon távoli területeken (vagy a katasztrófa sújtotta területeken, ahol a közművek le vannak tiltva) a felhasználók nem földi hálózatok (NTN) segítségével kommunikálhassanak a világgal. Az adatok továbbítása alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakon (LEO) keresztül fog zajlani, amik a földi állomásokra csatlakozva érik el a végfelhasználókat.

satellite

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az elmúlt éveket erősen jellemezte, hogy a mobilgyártók kamera és kijelző frontján próbáltak versenyezni és túllicitálni egymást, újabb trendként pedig a műholdas kommunikáció támogatása körvonalazódik, ahol a Huawei beelőzte az Apple-t, bár egy rétegmobillal, de a soványka dicsőséget elkönyvelhette.

A cupertinói cég egy műholdas segélyhívó szolgáltatással indult el, ami fokozatosan válik elérhetővé, a Qualcomm modemjére építve, de még meglehetősen kezdetleges és limitált képességekkel bír, hiszen kétirányú kommunikációra nem képes.

Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője szerint a Samsung, mint következő nagy mobilpiaci szerepelő trendhez való csatlakozásával a vészhelyzeti műholdas üzenetküldés a jövőben a prémium mobilok alapértelmezett funkciójává válik. A bejelentések sora várhatóan a következő hetekben is folytatódik, a tajvani MediaTek chipgyártó például a híresztelések szerint a jövő héten rajtoló barcelonai MWC-n tervezi bemutatni saját technológiáját.

A Qualcomm idén januárban mutatta be a Snapdragon Satellite-et, ami már szintén a műholdon keresztüli kétirányú üzenetküldésre megy rá, az első készülékek az idei év második felében várhatóak.

A műholdas kommunikációs trendről korábban itt írtunk bővebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról