Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 4. 14:40

Zoom Docs néven érkezik a Google Docs kihívója

A videókonferencia-szolgáltatás is bekeményít kollaborációban a Google és a Microsoft MI-től csöpögő újításai közepette.

Az üzleti ügyfeleket és szervezeteket célzó "moduláris munkakörnyezetet" biztosító szövegfeldolgozó-szerkesztő szoftver bevezetésére vonatkozó terveit osztotta meg a Zoom az éves Zoomtopia esemény keretén belül, amivel a Microsoft Word és a Google Docs által uralt online szövegszerkesztők területre kíván belépni.

A videókonferencia-alkalmazásáról ismertté vált vállalat által egyszerűen „Zoom Docs” névre keresztelt szolgáltatása a cég szerint a kollaboratív munkavégzés következő generációs terepe lesz, fejlett mesterséges intelligencián alapuló funkciókkal. A Zoom Docs 2024 tavaszán válik elérhetővé nyilvánosan, bár a pontos megjelenési dátum egyelőre nem ismert.

A koronavírus-járvány alatt felfutó Zoom app funkcióival már könnyedén versenyre kel a Microsoft Teams és a Google Meets, a két vállalat az utóbbi időben teljes erővel próbálja minél több termékébe integrálni az MI-t, a Microsoft például márciusban tette a ChatGPT-t a Suite 365 üzleti szoftver részévé. A Google ugyanígy a Google Docs és a Google Excel részévé tette a generatív MI-t, ami képes már arra is, hogy a Meetben zajló hívásokról jegyzeteket, összesítéseket készítsen.

zoomdocs_screenshot

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Zoom Docs megkapja az AI Companion névre keresztelt MI-asszisztenst, ami többek közt a jegyzetek, szöveges összefoglalók, vázlatok megírásában segít a felhasználóknak. Mivel a megosztott dokumentumok integrálódnak a Zoom platformba is, így a meetingek alatt is lehet szerkeszteni azokat az asztali és mobilos appokon belül.

Eric Yuan, a Zoom alapítója és vezérigazgatója szerint a Zoom Docs-tól nem elvárható, hogy leváltsa a már piacon lévő bevált szolgáltatásokat, inkább új alternatívának szánják. A Zoom egyébként nem áll olyan rosszul a kollaboratív alkalmazások (webkonferencia, virtuális rendezvény) piacán, tavaly 11,2 százalékos piaci részesedést könyvelhetett el magának az IDC elemzőcég szerint, míg a Microsoft 29,7%-ot, a Google pedig 13,5 %-ot ért el.

a címlapról