Szerző: Koi Tamás

2023. február 8. 11:27

További költségcsökkentések felé zoomol a Zoom

A pandémia lecsengését követően már-már szabadesésbe került Zoom nem túl meglepő módon csatlakozott a technológiai iparág prominens szereplőihez, akik az elmúlt hetekben, hónapokban számottevő létszámleépítést jelentettek be.

A Zoom Video Communications a pandémiás időszak egyik leglátványosabban felfelé ívelő csillaga volt a technológiai szektorban, amikor szinte a semmiből előtörve felbolygatta az online videokonferencia-termékek szegmensét. A járvány jelentette ugródeszka után azonban annak lecsengése után kijózanító földet érés következett - a cég ehhez képest egészen mostanáig húzta a drasztikusabb költségcsökkentési intézkedések bevezetését.

Eric Yuan, az amerikai cég kínai származású vezérigazgatója tegnap egy blogbejegyzésben közölte a kollektívával, hogy mostanra elkerülhetetlenné váltak a más iparági szereplőknél már hetekkel, akár hónapokkal ezelőtt bejelentett létszámleépítések, melyek a vállalat összes részlegét érintik majd, globálisan. A Zoomtól így összességében mintegy 1300 munkavállaló távozhat majd a közeljövőben, ami a teljes munkaerőállomány mintegy 15%-ának felel meg.

zoom_delivering

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A leépítések egyértelműen a gyors - Yuan szerint utólag talán túlzottan is gyors - növekedés folyománya, miután a cég alkalmazottainak létszámát a pandémia kitörését követő két évben őrült ütemben, több mint a háromszorosára bővítették.

Yuan szerint mindezt a működési hatékonyságot és az üzleti modell hosszútávú fenntarthatóságát nem kellően figyelembe véve végezték, ami egyértelműen hiba volt. A cégvezető ezért ugyanakkor Sundar Phichaihoz, az Alphabet elnök-vezérigazgatójához hasonlóan teljes mértékben magára vállalta a felelősséget.

Yuan egyben közölte, az üzleti év hátralévő részében lemond a neki járó illetmény 98%-áról, valamint az összes vezetői bónuszáról. Utóbbi a teljes felsővezetésre egyaránt vonatkozik, ezen kívül a topmenedzsment egy általános, 20%-os bércsökkentésre is számíthat.

A Zoomnak a leépítések mintegy 68 millió dollárjába kerülnek majd, melyet túlnyomó részt a 2024-es üzleti év költségeiként számol el a társaság. 

a címlapról