Szerző: Koi Tamás

2023. február 8. 11:27

További költségcsökkentések felé zoomol a Zoom

A pandémia lecsengését követően már-már szabadesésbe került Zoom nem túl meglepő módon csatlakozott a technológiai iparág prominens szereplőihez, akik az elmúlt hetekben, hónapokban számottevő létszámleépítést jelentettek be.

A Zoom Video Communications a pandémiás időszak egyik leglátványosabban felfelé ívelő csillaga volt a technológiai szektorban, amikor szinte a semmiből előtörve felbolygatta az online videokonferencia-termékek szegmensét. A járvány jelentette ugródeszka után azonban annak lecsengése után kijózanító földet érés következett - a cég ehhez képest egészen mostanáig húzta a drasztikusabb költségcsökkentési intézkedések bevezetését.

Eric Yuan, az amerikai cég kínai származású vezérigazgatója tegnap egy blogbejegyzésben közölte a kollektívával, hogy mostanra elkerülhetetlenné váltak a más iparági szereplőknél már hetekkel, akár hónapokkal ezelőtt bejelentett létszámleépítések, melyek a vállalat összes részlegét érintik majd, globálisan. A Zoomtól így összességében mintegy 1300 munkavállaló távozhat majd a közeljövőben, ami a teljes munkaerőállomány mintegy 15%-ának felel meg.

zoom_delivering

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A leépítések egyértelműen a gyors - Yuan szerint utólag talán túlzottan is gyors - növekedés folyománya, miután a cég alkalmazottainak létszámát a pandémia kitörését követő két évben őrült ütemben, több mint a háromszorosára bővítették.

Yuan szerint mindezt a működési hatékonyságot és az üzleti modell hosszútávú fenntarthatóságát nem kellően figyelembe véve végezték, ami egyértelműen hiba volt. A cégvezető ezért ugyanakkor Sundar Phichaihoz, az Alphabet elnök-vezérigazgatójához hasonlóan teljes mértékben magára vállalta a felelősséget.

Yuan egyben közölte, az üzleti év hátralévő részében lemond a neki járó illetmény 98%-áról, valamint az összes vezetői bónuszáról. Utóbbi a teljes felsővezetésre egyaránt vonatkozik, ezen kívül a topmenedzsment egy általános, 20%-os bércsökkentésre is számíthat.

A Zoomnak a leépítések mintegy 68 millió dollárjába kerülnek majd, melyet túlnyomó részt a 2024-es üzleti év költségeiként számol el a társaság. 

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról