:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 4. 13:16

Újabb divízióját választja le az Intel

Januártól külön cégbe szervezi ki programozható chipeket, vagy más néven programozható logikai kapumátrixokat fejlesztő divízióját az Intel. A kiszervezést tőzsdei bevezetés követheti középtávon.

Korábbi gyakorlatát megismételve újabb divízióját szervezi ki külön entitásba, majd a későbbi tervek szerint viszi tőzsdére az Intel. A cég menedzsmentje bejelentette, hogy januárban új céggé alakul a programozható chipeket, illetve programozható logikai kapumátrixokat (FPGA-kat) fejlesztő divízió, az Intel Programmable Solutions Group (PSG).

Az újonnan létrejövő céget a tervek szerint Sandra Rivera, az Intel jelenlegi adatközponti és AI-részlegének első embere fogja majd irányítani, a vállalat számára a gyártótevékenységet pedig továbbra is az Intel látja majd el.

agilex-feat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Intel mostani bejelentése jól beleillik a cégstruktúra korábban ismertetett átalakítási terveibe, illetve konkrétan volt is példa hasonló manőverre tavaly, amikor a társaság szintén önálló cégbe szervezte a 2017-ben felvásárolt Mobileye autonómjármű-megoldásokat fejlesztő részlegét. A kiszervezést akkor is tőzsdei bevezetés követte.

Az Intel FPGA-megoldásokat gyártó üzletágát lényegében az Altera 2015-ös, 16,7 milliárd dolláros felvásárlása alapozta meg. A társaság a felvásárlás óta Agilex márkanév alatt forgalmaz FPGA-kat, a szervezetileg az adatközponti és AI-részleg alá tartozó divízió önálló pénzügyi teljesítményét eddig nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A PSG részleges tőzsdei bevezetésével mindazonáltal vélhetően ugyanazt a taktikát követi az Intel, mint a MobilEye esetében, azaz konkrét (részvény)piaci körülmények között próbálja bizonyítani, hogy a részleg többet ér az elemzői konszenzusnál.

Az FPGA megoldásokra egyébként kitartóan erős kereslet mutatkozik, ami jól megmutatkozik az ebben a szegmensben működő cégek teljesítményén és a velük kapcsolatos tranzakciókon. Így a Lattice Semiconductor részvényárfolyama csak idén 30%-ot erősödött, az Intel első számú riválisának tekintett AMD pedig tavaly hajtotta végre fennállásának legnagyobb akvizícióját, a Xilinx 35 milliárd dollár értékű felvásárlásával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 20:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.