Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 3. 12:37

Microsoft: Rémálmot hozhat a Google-dominancia

Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója is vallomást tett a Google elleni vízválasztó monopóliumperben, amin átütött a két óriásvállalat közti feszültség.

Szeptemberben vette kezdetét a Google ellen indított, vízválasztónak szánt trösztellenes per a washingtoni kerületi bíróságon, ahol a vállalat keresőpiaci monopóliumára néznek rá mélyrehatóan a hatóságok. A cég tíz héten át, több mint száz tanúval próbálja meggyőzni arról a szövetségi bírót, hogy legálisan vívta ki elképesztő, 90 százalékos dominanciáját az internetes keresés piacán. 

A meghallgatások 14. napján Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója is vallomást tett a szövetségi bíróságon hétfőn, ahol a Google számára hátrányos kijelentéseket tett a kérdéskörrel kapcsolatban. Nadella szerint a keresőóriás domináns piaci részesedése miatt a kiadók és hirdetők a cég követelményeinek és szabályainak megfelelően alakítják tartalmaikat annak érdekében, hogy előnyösebb helyre kerülhessenek a keresési eredmények listáján.

Emellett az olyan versenytársak, mint például a Microsoft Bing kereső egyértelműen hátrányba kerülnek, mivel a kizárólagos megállapodások megakadályozták a felhasználókat abban, hogy könnyebben hozzáférhessenek a rivális keresőmotorokhoz, ennek kapcsán a Microsoft-vezér különösen az Apple-lel kötött szerződés károsságát emelte ki.

A vezető szerint ugyan az internet nyíltnak tűnik, mégis a „Google webjéről” lehet beszélni, és ha a nem sikerül megtörni a cég uralmát, a desktop és mobilos keresések leuralása után a Google a mesterséges intelligencia feltörekvő piacán is nagyon hamar túl nagy teret nyerhet – mivel a megállapodások és az üzleti modellje révén a Google rengeteg adathoz fér hozzá, ez tisztességtelenül nagy előnyt jelent számára az MI-modellek kiképzésében is, ami Nadella szerint "rémálomhoz" vezethet.

satya

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Annak ellenére, hogy  a Bing kereső nyereségesnek mondható pénzügyi eredmények szempontjából, csak egyszámjegyű piaci részesedéssel rendelkezik a mobilkeresésben, és csak valamivel nagyobb a szelet az asztali keresésben – mondta Nadella. Az eredeti cél az volt, a Bing mindkét szegmensben a piac legalább 20%-át fedje le.

A bíróság az érvek és ellenérvek meghallgatása után először arról fog dönteni, hogy a Google megsértette-e az Egyesült Államok törvényeit. A gyakorlatban a jogorvoslati intézkedések a Google feldarabolását vagy a működésének átalakítására vonatkozó utasítást jelenthetik, de mivel a felek közül valaki vélhetően fellebbezni is fog, az eljárás évekig is húzódhat.

Az amerikai igazságügyminisztérium 2020-ban indított jogi eljárást azzal a váddal, hogy a Google piaci dominanciájával visszaélve tisztességtelenül hozza hátrányba versenytársait, és az internet kapuőreként viselkedik. Korábban még nem volt rá példa, hogy kormányszerv vegye célkeresztbe a keresőcéget, legutóbb, az is több mint két évtizede történt, hogy a Microsoft ellen indult eljárás, amiért a redmondiak az operációs rendszerhez hozzácsomagolták az Internet Explorer böngészőt, illetve megnehezítették annak az eltávolítását.

Az ügy az elmúlt évtizedek, hanem az évszázad legkomolyabb versenyellenes pere lehet a technológiai óriással szemben, egyben iránymutató lesz az iparágban látható monopóliumok elleni küzdelemben. Katherine Van Dyck, az American Economic Liberties Project vezető jogtanácsosa szerint a per óriási hatással lesz arra, hogyan férnek hozzá az amerikaiak az internetes szolgáltatásokhoz, és befolyásolja a technológiai platformok jövőbeli működését.

a címlapról