Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 3. 12:37

Microsoft: Rémálmot hozhat a Google-dominancia

Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója is vallomást tett a Google elleni vízválasztó monopóliumperben, amin átütött a két óriásvállalat közti feszültség.

Szeptemberben vette kezdetét a Google ellen indított, vízválasztónak szánt trösztellenes per a washingtoni kerületi bíróságon, ahol a vállalat keresőpiaci monopóliumára néznek rá mélyrehatóan a hatóságok. A cég tíz héten át, több mint száz tanúval próbálja meggyőzni arról a szövetségi bírót, hogy legálisan vívta ki elképesztő, 90 százalékos dominanciáját az internetes keresés piacán. 

A meghallgatások 14. napján Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója is vallomást tett a szövetségi bíróságon hétfőn, ahol a Google számára hátrányos kijelentéseket tett a kérdéskörrel kapcsolatban. Nadella szerint a keresőóriás domináns piaci részesedése miatt a kiadók és hirdetők a cég követelményeinek és szabályainak megfelelően alakítják tartalmaikat annak érdekében, hogy előnyösebb helyre kerülhessenek a keresési eredmények listáján.

Emellett az olyan versenytársak, mint például a Microsoft Bing kereső egyértelműen hátrányba kerülnek, mivel a kizárólagos megállapodások megakadályozták a felhasználókat abban, hogy könnyebben hozzáférhessenek a rivális keresőmotorokhoz, ennek kapcsán a Microsoft-vezér különösen az Apple-lel kötött szerződés károsságát emelte ki.

A vezető szerint ugyan az internet nyíltnak tűnik, mégis a „Google webjéről” lehet beszélni, és ha a nem sikerül megtörni a cég uralmát, a desktop és mobilos keresések leuralása után a Google a mesterséges intelligencia feltörekvő piacán is nagyon hamar túl nagy teret nyerhet – mivel a megállapodások és az üzleti modellje révén a Google rengeteg adathoz fér hozzá, ez tisztességtelenül nagy előnyt jelent számára az MI-modellek kiképzésében is, ami Nadella szerint "rémálomhoz" vezethet.

satya

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Annak ellenére, hogy  a Bing kereső nyereségesnek mondható pénzügyi eredmények szempontjából, csak egyszámjegyű piaci részesedéssel rendelkezik a mobilkeresésben, és csak valamivel nagyobb a szelet az asztali keresésben – mondta Nadella. Az eredeti cél az volt, a Bing mindkét szegmensben a piac legalább 20%-át fedje le.

A bíróság az érvek és ellenérvek meghallgatása után először arról fog dönteni, hogy a Google megsértette-e az Egyesült Államok törvényeit. A gyakorlatban a jogorvoslati intézkedések a Google feldarabolását vagy a működésének átalakítására vonatkozó utasítást jelenthetik, de mivel a felek közül valaki vélhetően fellebbezni is fog, az eljárás évekig is húzódhat.

Az amerikai igazságügyminisztérium 2020-ban indított jogi eljárást azzal a váddal, hogy a Google piaci dominanciájával visszaélve tisztességtelenül hozza hátrányba versenytársait, és az internet kapuőreként viselkedik. Korábban még nem volt rá példa, hogy kormányszerv vegye célkeresztbe a keresőcéget, legutóbb, az is több mint két évtizede történt, hogy a Microsoft ellen indult eljárás, amiért a redmondiak az operációs rendszerhez hozzácsomagolták az Internet Explorer böngészőt, illetve megnehezítették annak az eltávolítását.

Az ügy az elmúlt évtizedek, hanem az évszázad legkomolyabb versenyellenes pere lehet a technológiai óriással szemben, egyben iránymutató lesz az iparágban látható monopóliumok elleni küzdelemben. Katherine Van Dyck, az American Economic Liberties Project vezető jogtanácsosa szerint a per óriási hatással lesz arra, hogyan férnek hozzá az amerikaiak az internetes szolgáltatásokhoz, és befolyásolja a technológiai platformok jövőbeli működését.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.