:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 3. 10:15

OTT fair share: újra pörgetik a régi lemezt Európa telkói

Az Európai Unió ambiciózusnak tűnő célokat tűzött ki a tagállamok és a szektor szereplői számára a 2030-as Digitális Évtized programban, melynek aktuális helyzetéről éppen a napokban adott ki jelentést az Európai Bizottság. A célok megvalósításához azonban az infrastruktúra-üzemeltetők szerint korszerűbb, előremutató szabályozás, nem utolsósorban pedig a beruházásokat jobban ösztönző környezet és a platformokat használó "potyázók" hozzájárulása szükséges.

Ismét nyílt levélben fordult az európai (szak)politikához a régió távközlési szolgáltatóinak közös lobbicsoportja, az ETNO (European Telecommunications Network Association), melyben a szervezet arra szólítja fel a döntéshozókat, hogy a 2030-as Digitális Évtized programban megfogalmazott ambiciózus célok eléréséhez beruházásösztönző környezetet kell biztosítaniuk, különben a program alapját jelentő telekommunikációs infrastruktúrák nem tudnak lépést tartani a követelményekkel, igényekkel.

Az ETNO legújabb nyílt levelében többek között modernebb, a konszolidációs folyamatokat támogató szabályozói környezetet és alapjaiban megreformált európai spektrumpolitikát sürget, melyek igazodnak az egységes európai piac vezérelvéhez. A politikusoknak szánt üzenet központi témája ugyanakkor a hálózatokat használó nagy forgalomgenerátorok, vagy platformerek (jellemzően amerikai multik, mint pl. a Netflix, az Amazon, a Microsoft vagy éppen a Google) fair hozzájárulása az infrastruktúra kiépítéséhez és üzemeltetéséhez.

fiber_patch

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OTT fair share kapcsán a platformerek és az európai távközlési multik egymásnak feszülése nem új keletű jelenség, két érdekcsoport egymásnak feszülésének mostanra már szinte évtizedes múltja van. A Bizottság ugyanakkor a koronavírus járvány során tapasztalt terheléscsúcsokat látva először tavaly tavasszal utalt rá, hogy az európai távközlési szektor és a jellemzően tengerentúli tartalomszolgáltatók közt kialakult ellentétek mögöttes okait meg kívánja vizsgálni.

Addigra a szervezetet számos európai távközlési cég és EU-s tagállam is nyomás alá helyezte, kiemelve, hogy a hálózati forgalom csaknem feléért összesen hat Big Tech tartalomszolgáltató felelős, az arányok pedig a jövőben még jobban eltolódnak, ez pedig hosszútávon fenntarthatatlanná, kigazdálkodhatatlanná teszi a hálózatok üzemeltetését és jövőbeni bővítését. 

Az ETNO október elején közzétett nyílt levelében kiemeli, hogy az Európai Unióban 2030-ig további 173 milliárd eurós beruházási igénnyel jár az évtized végéig a hálózatok bővítése,

a szektor azonban ezt jelen helyzetben képtelen kigazdálkodni, miközben egyre több az olyan szolgáltató, mely a működési költségeit is alig tudja kitermelni

- írja a lobbiszervezet.

Az érintett platformerek ellenben azzal érvelnek, hogy egy fair share szabályozás valójában a kettős adóztatáshoz hasonló rendszert eredményezne, hiszen a távközlési cégek költségeit elsősorban az előfizetők termelik ki. Emellett a cégek rámutattak arra is, hogy saját szerverparkjaikat hosszú évek óta a jobb terheléseloszlás érdekében földrajzilag jelentős ütemben bővítették, mely összességében komoly beruházást igényelt a részükről.

Az ETNO október 2-án publikált nyílt levelét 20 európai operátor vezérigazgatója vagy ügyvezetője jegyezte, így az aláírók között van egyebek mellett Margherita Della Valle, TImotheus Höttges, Christel Heydemann, Mike Fries és José María Alvarez-Pallete, a Vodafone, a Deutsche Telekom, az Orange, a Liberty Global és a Telefónica első embere.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 00:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.