Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 29. 11:17

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

Még zajlik a francia hírközlési hatóság eljárása az iPhone 12 készülékek elektromágneses kisugárzásának mérésével kapcsolatban, melynek végkimenetele az egész Európai Unióra érvényes intézkedést jelenthet - a magyar társhatóság szerint az eddig ismert eredmények alapján nincs feltétlenül ok a pánikra.

Akárcsak a többi uniós hatóság, úgy a magyar hírközlésfelügyeleti szerv, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is aktívan figyelemmel kíséri a francia társhatóság, az ANFR folyamatban lévő eljárását, melynek középpontjában az iPhone 12 készülékek hatóság által mért, az egészségügyi határértéket meghaladó elektromágneses kisugárzása áll. Az ügy az elmúlt hetekben óriási médiavisszhangot kapott, újfent felerősítve a mobilkészülékek sugárzásával, illetve azok emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásaival kapcsolatos aggodalmat.

A témában megkerestük az NMHH-t, mely éppen szeptember elején adta át vadonatúj mérőkomplexumát, ahol a mobiltelefonok mellett gyakorlatilag minden, magából elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközt képesek mérni a szakemberek, feltéve ha az elfér az egyébként meglehetősen tágas mérőkamrában. 

i12

Az NMHH Kommunikációs Igazgatósága válaszában leszögezte, a szervezet tudomása szerint a vita középpontjában az áll, hogy a készülék elektromágneses kisugárzását jellemző fajlagos teljesítményelnyelés (SAR: Specific Absorption Rate) szabványos mérése során miért nem érvényesülnek azok a mechanizmusok, melyek a telefon normál használata során az emberi test közelségét érzékelve korlátozzák a kisugárzott teljesítményt.

Az eddig ismert eredmények szerint, valós használati körülmények között a telefon felhasználóit nem éri a határértéket meghaladó sugárzás, de az ellenőrzésre használt módszer ezt nem tudja igazolni.

-áll a hatóság válaszában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Apple időközben már egy módosított rendszerszoftvert (firmware) is elküldött az ANFR-nek, ami a fenti problémát orvosolhatja. A gyártó ugyanakkor már az eljárás kezdetén tagadta, hogy a készülékeinek sugárzási értéke átlépi az egészségügyi határértéket, amire rímelhet az is, hogy az ANFR-en kívül az iPhone 12 típusok piacra kerülését követő három évben egyetlen hatóság sem mért határértéket meghaladó sugárzást a sorozat tagjainál.

Az NMHH mindemellett hozzáteszi, ha a vizsgálatok eredménye egy telefon esetében hatósági intézkedést követel, akkor pl. a francia társhatóság eredményei alapján az Európai Unió egészére érvényes, a felhasználókat védő intézkedések születnek. Így a hazai felhasználók érdekvédelme is azonnal megvalósul.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról