Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 09:51

Eszkalálódik a helyzet az iPhone 12 sugárzása kapcsán

Az Apple nem ért egyet a francia hírközlési hatóság vádjával, miszerint az iPhone 12 sugárzása átlépi a határértéket, de közben más európai országok is sorakoznak a franciák mögé. A cupertinói cég állítólag arra kérte technikai munkatársait, hogy hallgassanak a sugárzási szinttel kapcsolatban.

A francia hírközlési hatóság, az Agence Nationale des Fréquences (AFNR) kedden közölte, hogy az Apple három évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 12-es szériája saját mérései szerint túllépi az EU-ban maximálisan engedélyezett sugárzási határértéket, ezért a gyártónak sürgősen meg kell oldania a problémát egy szoftveres frissítéssel, ellenkező esetben az összes eddig eladott készüléket vissza kell hívni az országban. Hasonló intézkedésre mindeddig nem akadt példa az Európai Unióban.

A francia hatóság azonnal értesítette az Apple-t a mérési eredményekről, illetve felszólította a céget, hogy az érintett modellek sugárzási értékét haladéktalanul csökkentse az elfogadott határérték alá. Az iPhone 12 típusok forgalmazását ezzel párhuzamosan haladéktalanul megtiltották az országban, az Apple-nek pedig két hete van hivatalosan reagálni az ANFR felhívására. Az Apple a sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy saját, illetve független partnerek mérései nem igazolják a francia hatóság eredményeit, és a rendelkezésre álló kéthetes időablakban ezt elő is fogja terjeszteni az ANFR-nek. 

Újabb fejlemény, hogy a cupertinói cég a Bloomberg forrásai szerint azt tanácsolta tech support csapatának, hogy ne szolgáltassanak bővebb tájékoztatást, amikor a fogyasztók a sugárzási kockázatokról kérdezik őket. Helyette közöljék, hogy nincs mit megosztani a témában, és hogy minden Apple-termék szigorú tesztelési folyamaton megy keresztül. Emellett hangsúlyozzák, hogy vásárlás után két héttel már nem lehet visszaküldeni, vagy cserélni a készülékeket.

Mindeközben más európai országok arra készülnek, hogy a franciák mögé beállva hasonló vádakat hozzanak fel a technológiai céggel szemben. A németországi és spanyolországi fogyasztói jogi csoportok aggodalmukat fejezték ki a sugárzási szint miatt, a belga szabályozó hatóság már megerősítette, hogy elindítja a felülvizsgálatot az eszköz lehetséges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Egyelőre nem kell attól félni, hogy az egész unióra érvényes tilalmat vezessenek be az iPhone 12 készülékek használatára, az Európai Bizottság a konkrét döntések meghozatala előtt összegyűjtené a többi uniós ország visszajelzését, akik három hónapot kaptak a saját észrevételeik közlésére.

sugárzás_mérés_iphone

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az AFNR lényegében egy szúrópróbaszerű, 141 különböző típusú készüléket érintő vizsgálat során mért magas (5,74 watt kilogrammonként) fajlagos abszorpciós rátát az iPhone 12 termékcsalád esetében - hogy pontosan melyik típus volt a három különböző változat közül a tesztalany, arra nem tér ki a hatóság közleménye. Az Európai Unió tagállamaiban törvényileg meghatározott felső küszöbérték (a készüléket kézben fogva, illetve nadrágzsebben hordva) 4 watt per kilogramm. Az iPhone 12 szériánál az Apple által hivatalosan megadott SAR-érték jellemzően 1,17-1,19 w/kg között mozog, vagyis a ténylegesen mért érték ennek csaknem az ötszöröse lehetett.

Egy a HWSW által megkérdezett távközléstechnikai szakértő szerint a magas sugárzási érték többnyire antennakonstrukciós hibára utalhat, melyen a szoftver módosításával, a maximális adóteljesítmény csökkentésével lehet segíteni. 

Az iPhone 12 széria 2020 októberében került piacra, négy különböző variánsban: akkor még volt a portfólióban kis mobil, az iPhone 12 mini, mellette az iPhone 12 alapmodell, annak nagyobb Pro változata és a legdrágábbnak számító iPhone 12 Pro Max alkotta a kínálatot. Az Apple hivatalosan már nem árusítja ezeket a modelleket, de más üzletekben továbbra is megtalálhatók a viszonteladóknál, használt készülékekkel kereskedőknél.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról