:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 09:51

Eszkalálódik a helyzet az iPhone 12 sugárzása kapcsán

Az Apple nem ért egyet a francia hírközlési hatóság vádjával, miszerint az iPhone 12 sugárzása átlépi a határértéket, de közben más európai országok is sorakoznak a franciák mögé. A cupertinói cég állítólag arra kérte technikai munkatársait, hogy hallgassanak a sugárzási szinttel kapcsolatban.

A francia hírközlési hatóság, az Agence Nationale des Fréquences (AFNR) kedden közölte, hogy az Apple három évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 12-es szériája saját mérései szerint túllépi az EU-ban maximálisan engedélyezett sugárzási határértéket, ezért a gyártónak sürgősen meg kell oldania a problémát egy szoftveres frissítéssel, ellenkező esetben az összes eddig eladott készüléket vissza kell hívni az országban. Hasonló intézkedésre mindeddig nem akadt példa az Európai Unióban.

A francia hatóság azonnal értesítette az Apple-t a mérési eredményekről, illetve felszólította a céget, hogy az érintett modellek sugárzási értékét haladéktalanul csökkentse az elfogadott határérték alá. Az iPhone 12 típusok forgalmazását ezzel párhuzamosan haladéktalanul megtiltották az országban, az Apple-nek pedig két hete van hivatalosan reagálni az ANFR felhívására. Az Apple a sajtónak adott nyilatkozatában leszögezte, hogy saját, illetve független partnerek mérései nem igazolják a francia hatóság eredményeit, és a rendelkezésre álló kéthetes időablakban ezt elő is fogja terjeszteni az ANFR-nek. 

Újabb fejlemény, hogy a cupertinói cég a Bloomberg forrásai szerint azt tanácsolta tech support csapatának, hogy ne szolgáltassanak bővebb tájékoztatást, amikor a fogyasztók a sugárzási kockázatokról kérdezik őket. Helyette közöljék, hogy nincs mit megosztani a témában, és hogy minden Apple-termék szigorú tesztelési folyamaton megy keresztül. Emellett hangsúlyozzák, hogy vásárlás után két héttel már nem lehet visszaküldeni, vagy cserélni a készülékeket.

Mindeközben más európai országok arra készülnek, hogy a franciák mögé beállva hasonló vádakat hozzanak fel a technológiai céggel szemben. A németországi és spanyolországi fogyasztói jogi csoportok aggodalmukat fejezték ki a sugárzási szint miatt, a belga szabályozó hatóság már megerősítette, hogy elindítja a felülvizsgálatot az eszköz lehetséges egészségügyi kockázataival kapcsolatban. Egyelőre nem kell attól félni, hogy az egész unióra érvényes tilalmat vezessenek be az iPhone 12 készülékek használatára, az Európai Bizottság a konkrét döntések meghozatala előtt összegyűjtené a többi uniós ország visszajelzését, akik három hónapot kaptak a saját észrevételeik közlésére.

sugárzás_mérés_iphone

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AFNR lényegében egy szúrópróbaszerű, 141 különböző típusú készüléket érintő vizsgálat során mért magas (5,74 watt kilogrammonként) fajlagos abszorpciós rátát az iPhone 12 termékcsalád esetében - hogy pontosan melyik típus volt a három különböző változat közül a tesztalany, arra nem tér ki a hatóság közleménye. Az Európai Unió tagállamaiban törvényileg meghatározott felső küszöbérték (a készüléket kézben fogva, illetve nadrágzsebben hordva) 4 watt per kilogramm. Az iPhone 12 szériánál az Apple által hivatalosan megadott SAR-érték jellemzően 1,17-1,19 w/kg között mozog, vagyis a ténylegesen mért érték ennek csaknem az ötszöröse lehetett.

Egy a HWSW által megkérdezett távközléstechnikai szakértő szerint a magas sugárzási érték többnyire antennakonstrukciós hibára utalhat, melyen a szoftver módosításával, a maximális adóteljesítmény csökkentésével lehet segíteni. 

Az iPhone 12 széria 2020 októberében került piacra, négy különböző variánsban: akkor még volt a portfólióban kis mobil, az iPhone 12 mini, mellette az iPhone 12 alapmodell, annak nagyobb Pro változata és a legdrágábbnak számító iPhone 12 Pro Max alkotta a kínálatot. Az Apple hivatalosan már nem árusítja ezeket a modelleket, de más üzletekben továbbra is megtalálhatók a viszonteladóknál, használt készülékekkel kereskedőknél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 02:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.