Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 26. 13:50

Megkapták a franciák a saját iPhone-frissítésüket

Eljuttatta a francia hírközlési hatóság részére az Apple azt a szoftverfrissítést, mellyel az iPhone 12 okostelefonok sugárzási szintje újra az egészségügyi határérték alá szorítható.

Rövidesen kiderülhet, hogy lehet-e érdemben befolyásolni szoftverfrissítéssel egy mobilkészülék sugárzási értékét, illetve ha igen, milyen mértékben, az Apple ugyanis lapértesülések szerint megküldte a francia hírközlési hatóságnak, az Agence Nationale des Fréquences-nek (AFNR) azt a kódot, mely az iPhone 12 széria egészségügyi határértéket meghaladó mértékű sugárzását érdemben csökkentheti.

Az ügy előzménye az a szeptember közepi - éppen az iPhone 15 sorozat bemutatójával egybeeső - eset, amikor az illetékes francia hatóság mérésére hivatkozva a helyi kereskedelmi minisztérium levetette a francia boltok polcairól az összes iPhone 12-t, illetve azzal fenyegette meg az Apple-t, hogy ha nem tesz sürgősen azért, hogy az AFNR által mért sugárzási szintet érdemben lejjebb szorítsa, az összes korábban eladott készülékre visszahívást rendel el.

iphone12_series

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x)

A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

AWS Generatív AI: apró tanmesék az ötletes felhasználásra (x) A generatív AI gyorsan turbózza fel a vállalati folyamatokat, az elburjánzó dokumetumoktól egészen a repetitív fejlesztői feladatok kigyomlálásáig.

Az Európai Unióban gyakorlatilag példa nélküli eset ismételten táptalajt adott a mobilkészülékek sugárzásával, illetve azok emberi szervezetre gyakorolt hosszútávú hatásaival kapcsolatos aggodalmaknak, spekulációknak, jóllehet független egészségügyi szervezetek szerint több évtized alatt nem nyert bizonyítást, hogy a mobiltelefonok használata tömeges egészségkárosodást okozhat.

Az AFNR szeptember elején lényegében egy szúrópróbaszerű, 141 különböző típusú készüléket érintő vizsgálat során mért magas (5,74 watt kilogrammonként) fajlagos abszorpciós rátát az iPhone 12 termékcsalád esetében - hogy pontosan melyik típus volt a három különböző változat közül a tesztalany, arra nem tér ki a hatóság közleménye. Az Európai Unió tagállamaiban törvényileg meghatározott felső küszöbérték (a készüléket kézben fogva, illetve nadrágzsebben hordva) 4 watt per kilogramm. Az iPhone 12 szériánál az Apple által hivatalosan megadott SAR-érték jellemzően 1,17-1,19 w/kg között mozog, vagyis a ténylegesen mért érték ennek csaknem az ötszöröse lehetett.

Egy a HWSW által megkérdezett távközléstechnikai szakértő szerint a magas sugárzási érték többnyire antennakonstrukciós hibára utalhat, melyen a szoftver módosításával, a maximális adóteljesítmény csökkentésével lehet segíteni. 

Ez alapján valószínűsíthető, hogy ha elkészül egy szoftverfrissítés, melyet a tipikusan a francia piacra szánt iPhone-okra ad ki az Apple, az hatással lesz a készülékek hálózathasználati képességeire, azaz praktikusan az adóteljesítmény szoftveres csökkentése miatt a frissítést kapott iPhone 12 modellek a hálózati lefedettségtől függően hamarabb elveszíthetik a jelet, mint a nem frissített típusok.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról