Szerző: Koi Tamás

2023. július 17. 13:35

Norvégia nyomasztani kezdte a Metát

Ultimátumot adott a norvég adatvédelmi hatóság a Meta platformsnak: vagy sürgősen változtat adatkezelési gyakorlatán vagy súlyos összegű napi bírságot kell fizetnie a skandináv országban.

Hétfőn kiadott határozatában súlyos, napi szinten fizetendő büntetést helyezett kilátásba a norvég adatvédelmi hatóság, a Datatylsinet a Meta platformsszal szemben, mivel szerint a többek között a Facebookot és az Instagramot is üzemeltető cég több ponton is visszaél a norvég felhasználók személyes adataival. Bár Norvégia nem EU-tag, az ügynek az egész Európai Unióra nézve következményei lehetnek.

A Datatylsinet egyebek mellett kimondta, hogy a Meta nem gyűjthet a felhasználóktól kifejezett, előzetes beleegyezésük nélkül nem gyűjthet olyan személyes adatokat, mint a lokációjuk, illetve ezeket nem használhatja fel célzott hirdetésekhez.

datatilsynet

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A cégnek augusztus 4-ig van lehetősége arra, hogy az adatgyűjtési- és targetálási gyakorlatán változtasson, ellenkező esetben napi egymillió norvég korona (átszámítva körülbelül 33 millió forint) büntetéssel kell számolnia legkésőbb november 3-ig (vagyis büntetési tétel maximuma 110 millió korona lehet).

A norvég hatóság álláspontja szerint a napnál is világosabb, hogy a Meta gyakorlata illegális, ezért azonnal cselekedni kellett.

A Meta célzott hirdetéseket kiszolgáló algoritmusának adatgyűjtési mechanizmusára az utóbbi hónapokban komoly össztűz zúdult, így korábban már az ír adatvédelmi hatóság, a DPC is felszólította a céget a jogellenes gyakorlat befejezésére, július elején pedig az Európai Unió Bírósága arra kötelezte a céget, hogy a jövőben csak a felhasználók kifejezett, egyértelmű beleegyezése után gyűjthet be bizonyos, nem önkéntesen megadott személyes adatokat, illetve a jövőben szintén csak engedéllyel lehetne a célzott hirdetéskiszolgálás a platformokon.

Alighanem ennek a döntésnek a nyomán született meg a Datatylsinet döntése Norvégiában, amit az Európai Adatvédelmi Testület elé is terjesztett a norvég fél, így könnyen lehet, hogy a területi hatálya rövidesen az egész Európai Unióra kiterjed majd.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.