Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 22. 12:47

Beleállt a ketyegő norvég büntetésbe a Meta

Bírósági eljárással próbálja megállítani a naponta ketyegő, jelentős összegű adatvédelmi bírságát a Facebook tulajdonosa Norvégiában, ahol a célzott hirdetések miatt ütötte meg a bokáját a Meta.

Augusztus 7. óta napi szinten egymillió norvég koronát, azaz átszámítva mai árfolyamon körülbelül 33 millió forintot kell fizetnie a Meta-nak a norvég állampolgárok személyes adatainak jogosulatlan kezelése miatt - a helyi adatvédelmi hatóság júliusi határozatában foglaltak végrehajtásának korlátozását most a bíróságtól kérte az amerikai multi.

A Meta érvelése szerint a cég már korábban kinyilvánította, hogy a jövőben az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség tagországaiban élő felhasználók egyedi, reklámcélú profilozását, illetve követését azok kifejezett előzetes hozzájárulásukhoz fogja kötni, ezért a norvég hatóság, a Datatilsynet eljárása valójában okafogyottá vált.

norway_flag

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A skandináv ország adatvédelmi hatósága július 14-én hozott határozatot az ügyben, melyben előrevetítette, hogy ha a Meta az augusztus 4-i határidőig nem változtat drasztikusan korábbi adatvédelmi irányelvein, de legalábbis nem terjeszti elő a hatóságot meggyőző változásokat, a fent leírt összegű bírságra számíthat.

A Meta augusztus elsején arra hívta fel a hatóság figyelmét, hogy az ír szakhatóság januári határozatában foglaltaknak még az ősz során meg kíván felelni (ez egyébként a feltétele egyben annak, hogy a cég a továbbiakban az Európai Unióban folytathassa a tevékenységét), a Datatilsynet eljárása ezért "túlzó mértékű" és szükségtelen volt.

A norvég hatóság ugyanakkor erre válaszul kifejtette, egyelőre semmi biztosat nem tudni arról, hogy a Meta pontosan milyen módon és mikor fogja kérni a felhasználók beleegyezését a célzott hirdetések kiszolgálásához, a jogsértő állapot márpedig mindaddig fennáll.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.