:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 28. 13:33

Óriási előrelépés a semmiből bejelentett Raspberry Pi 5

Belső felépítésében és komponenseiben is jelentős változásokat hoz az új miniszámítógép, ami úgy tűnt, hogy csak jövőre érkezhet meg az elmúlt évek ellátási problémái után.

Annak ellenére hogy úgy tűnt, csak 2024-ben jöhet a Raspberry Pi legújabb kiadása, a Raspberry Pi Foundation nagy meglepetést okozva bejelentette az újgenerációs áramköri lapkát, ami októberben érkezik a kereskedőkhöz. Eben Upton alapító korábban arról beszélt, hogy a 2023-as év még a talpraállásról fog szólni, és a Pi 4 elérhetőségének problémája 2023. harmadik negyedévére oldódik meg, miután elkezdtek kilábalni az ellátási lánc komplikációival övezett kétéves „pokolból”.

A Raspberry Pi 5 nem csak korábban, de jelentős frissítésekkel érkezik 60 dolláros (4GB), illetve 80 dolláros (8GB) áron, ami a magyar kereskedői oldal alapján itthon 30 ezer, illetve 40 ezer forintot jelent majd. 

rpi5

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A miniPC lelke egy 64 bites, négymagos Arm Cortex-A76 processzor (2.4Ghz órajel), magonként 512 KB-os L2 gyorsítótárral és 2 MB-os megosztott L3 gyorsítótárral, amivel két-háromszoros teljesítménynövekedést sikerült elérni a négy éve kiadott Raspberry Pi 4-hez képest. Az utasítások végrehajtása közben ráadásul kevesebb energiát is használ fel. Ehhez társul egy 800 MHz-es VideoCore VII grafikus chip, aminek órajele a korábbi 500 MHz-ről 800 MHz-re ugrott, és támogatja az OpenGL ES 3.1, Vulkan 1.2 szabványokat, akár két 4Kp60 HDMI kijelző is ráköthető a lapra ennek köszönhetően.

A málnás lapon a Broadcom új, 16 nanométeres technológiával készült BCM2712 SoC kapott helyet, ami a még 28 nanométeres eljárással készült BCM2711 utódja.  A SoC mellé egy úgynevezett déli híd is kapcsolódik, aminek köszönhetően elérhető a PCI Express 2.0-s támogatás. Az interfész mellett újdonság még az integrált RTC áramkör és a bekapcsoló gomb megjelenése, a tápellátás pedig 15 W helyett immár 25 W-os teljesítménnyel is történhet.

Támogatott a duplasávú 802.11ac Wi-Fi és a Bluetooth 5.0. Portok terén két USB 3.0, és két USB 2.0 port, egy Gigabit Ethernet port a felszereltség, ami visszatért a jobb alsó sarokba. Ami eltűnt: a négypólusú kompozit videó- és audiocsatlakozó. Frissült a Raspberry Pi operációs rendszere is, aminek alapja a Debian új Bookworm kódnevű kiadása.

A Raspberry Pi-t 2021-ben érte el a globális chiphiány, a talpraállás jelei az idei év közepén kezdtek el megmutatkozni, sikerült folyamatosan növelni a gyártási számokat, emellett a nyáron több viszonteladó bejelentette, hogy feloldja a vásárlási korlátozásokat, amelyek a 2 GB-os és 4GB-os Raspberry Pi 4 lapokra vonatkoztak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 00:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.