:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. április 12. 13:30

MI-platformot ad a Sony a Raspberry Pi-nek

Stratégiai befektetést hajt végre a japán óriáscég a málnás miniPC-ket gyártó cégben, hogy szélesebb piacon tehesse elérhetővé MI-technológiáját.

A Raspberry Pi Ltd. újabb befektetést kapott a Sony Corporation félvezetőkkel foglalkozó leányvállalatától egy megállapodás keretén belül, aminek középpontjában a mesterségesintelligencia-fejlesztések és képérzékelési funkciók állnak. A Sony Semiconductor Solutions nem közölte a finanszírozás összegét.

A Raspberry Pi-t 2012-ben alapította Eben Upton vezérigazgató azzal a céllal, hogy a számítástechnikát hozzáférhetőbbé tegye a fiatalok számára a hitelkártyaméretű számítógépek lévén, amiket változatos feladatokra lehet programozni. A korai időszakban így főleg a hobbisták és tanárok népszerűsítették, használták oktatási célokból a mini PC-ket, majd a cég idővel egyre nagyobb arányban szerzett kereskedelmi ügyfeleket, most már az éves átlagos értékesítés 70 százaléka olyan partnerektől származik, akik a Pi-hardvereket gyárakban, vagy fogyasztói eszközökbe ágyazva használják fel.

sony_pi

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A friss megállapodás kiterjeszti a két cég között már meglévő gyártói partnerséget azzal, hogy a Raspberry Pi felhasználók és fejlesztők hozzáférést kapnak a Sony AITRIOS nevű, mesterséges intelligencia modellekhez szánt fejlesztői platformjához, ami a kamerák és egyéb érzékelők működését támogatja alacsony fogyasztású környezetben.

A platform olyan fejlesztőket céloz, akik kamerákhoz készítenek MI-alkalmazásokat, vagy olyan kameragyártókat, akik az MI-képességeit szeretnék integrálni hardvereikbe. A mesterséges intelligenciával működő kamerák egyik problémája, hogy viszonylag nagy mennyiségű adatot kell feldolgozniuk lokálisan, a minél kisebb késleltetés érdekében, a felhő elfogadhatatlanul nagy késleltetést eredményezne, erre kínál megoldást az Aitrios.

Upton szerint a fiatalabb célcsoport így még korszerűbb tudásra tehet szert a mai számítógépek működésével kapcsolatban, illetve lehetőséget ad rá, hogy a Raspberry Pi PC-k használatával szélesebb körben kísérletezhessenek a felhasználók gépi tanulásos alkalmazásokkal. Mindez egybevág azzal a trenddel, hogy óriási hype alakult ki a ChatGPT miatt a generatív mesterséges intelligenciák körül, így érthető a japán óriáscég és a Raspberry törekvése. A Sony Aitrios elérhetőségével a Pi még hasznosabbá válhat, az edge computing megoldásnak köszönhetően a Sony a rendszert főleg a felügyelet és a biztonság területére ajánlja, többek közt a készletfigyelést, rendszámfelismerést, ügyfélszámlálást említi az elképzelhető hasznosítási célok közt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.