:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 3. 10:02

Egyre kevésbé hiánycikk a Raspberry Pi

Az egykor könnyű elérhetőségéről és megfizethetőségéről ismert miniPC-ből évek óta hiány van, és bár a készletek még nem álltak vissza a normális szintre, folyamatosan javul a helyzet.

Eben Upton, a Raspberry Pi Foundation alapítója tavaly év végén úgy nyilatkozott, hogy a Raspberry Pi elkezdett kilábalni az ellátási lánc komplikációival övezett kétéves „poklából”, de a 2023-as év még a talpraállásról fog szólni, és nem várható a népszerű áramköri lapka új verziója. Az akkori előrejelzések szerint a Pi 4 elérhetőségének problémája 2023 harmadik negyedévére fog megoldódni, onnantól kezdve lesz lényegében ismét korlátok nélkül rendelhető a termék - legalábbis a tervek szerint.

Upton tájékoztatása szerint a közelmúltban a gyártási számok folyamatosan nőnek, a havi 400 000 egységről 600 000-re, majd 800 000-re, végül már 1 millióra nőttek, bár sok darab a kereskedelmi vásárlókhoz kerül, nem a kiskereskedőkhöz és a végfelhasználókhoz. Más téren is látszódnak a fellendülés jelei, több viszonteladó bejelentette, hogy feloldja a vásárlási korlátozásokat, amelyek a 2 GB-os és 4GB-os Raspberry Pi 4 lapokra vonatkoztak.

raspberry_pi

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Raspberry Pi-t 2021-ben érte el a globális chiphiány, a  szűkös chipellátás, illetve az emiatt megugrott memóriaárakra reagálva a 2 gigabájtos Raspberry Pi 4 árát 35-ről 45 dollárra emelték a készítők. Ezzel párhuzamosan visszatért a kínálatba az 1 gigabájtos modell, amely 35 dollárért, vagyis a 2 gigás variáns korábbi árán lett elérhető. A Raspberry Pi 3 modellekből is hiány alakult ki, az apró számítógép rendszerchipje ugyanis 40 nanométeren készül, mely gyártókapacitásból pár éve globális hiány volt a piacon.

Ugyan a készletek normalizálódni tűnnek, egy ideig még mindenképp érezhető lesz a hiány hatása a piacon: a 2 GB-os Pi 4 kártya "ideiglenes" áremelése még mindig érvényes, a vállalat pedig elhalasztotta a Pi 5 fejlesztését is, hogy a jelenlegi modellek készlete visszaállhasson a normál kerékvágásba, illetve a legtöbb kiskereskedőnél még továbbra is vásárlási korlátozások vannak érvényben a pár, de egyre több kivételtől eltekintve.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 12:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.