Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 22. 11:20

Történelmi felvásárlást jelentett be a Cisco

Ugyan korábban már rebesgették a hírt szakmai források, mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a Cisco tetemes összeget fizetne korábbi partneréért, a Splunk kiberbiztonsági cégért, már csak a hatóságok pecsétje szükséges a frigyhez.

Mintegy 28 milliárd dollárt adna a Cisco Systems a Splunk nevű kiberbiztonsági cégért készpénzes tranzakció keretén belül, hogy erősítse szoftveres portfólióját és kapitalizálja a mesterséges intelligencia körül kialakult érdeklődést. Az üzlet magasan túlszárnyalja a Cisco négy évtizedes történetében eddig látott akvizíciókat összegét tekintve, ráadásul az év eddigi legnagyobb vállalati szoftverügylete lehet, több mint megkétszerezve a Silver Lake Partners cég 12,5 milliárd dolláros ajánlatát, amit a Qualtrics cégre tett.

Az amerikai nagyvállalat részvényenként 157 dollárt fizet a 2003-ban alapított, adatelemzéssel és kiberbiztonsággal foglalkozó Splunkért, ami több mint 30 százalékos prémiumot jelent a szerdai záróárhoz képest. Ezt megelőzően az NDS Group 5 milliárd akvizíciója volt a Cisco legdrágább üzlete, amire még 2012-ben került sor.

A több mint 15 ezer ügyféllel rendelkező Splunk főleg kiberbiztonsági kockázatok és fenyegetések felderítésében, monitorozásában segíti ügyfeleit előfizetőses modellen alapuló szolgáltataival. A Cisco így a felvásárlással erősít szoftverek és szolgáltatások terén, így csökkentheti a hálózati berendezések üzletágától való függőségét, ami az utóbbi években a világjárvány után egyre gyengébb eredményeket produkált, részben az ellátási láncot érintő problémákból kifolyólag.

splunk

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója szerint a felvásárlás ellen valószínűleg a szabályozó hatóságoknak sem lesz kifogása, de a befektetők egy része ezzel kapcsolatban szkeptikus. Legalábbis ez látszódik a részvényeken: a Splunk részvényei a bejelentést követően 21%-os emelkedést mutattak 145,04 dolláron, de még mindig a 157 dolláros ajánlati ár alatt, míg a Cisco részvényei közel 5%-ot estek. Amennyiben az üzlet a Cisco hibájából fakadóan hiúsul meg, úgy köteles 1,48 milliárd dolláros felmondási díjat fizetni, ha pedig a Splunk hibájából nem jön létre, a Splunk fizet egymilliárd dollárt a Cisco-nak.

A tervek szerint 2024. harmadik negyedévére sikerül véglegesíteni az akvizíciót a hatóságok jóváhagyásának függvényében. A tervek szerint a későbbiekben a Splunk jelenlegi vezérigazgatója csatlakozik a Cisco felsővezetéséhez, de a portfóliót alkotó brandekről, illetve a munkaerő-állománnyal kapcsolatban tervezett intézkedésekről egyelőre nem osztottak meg több információt a felek.  

A Cisco várakozásai szerint a tranzakció pozitív hatással lehet a cash flow-ra és a bruttó árrésre az üzlet lezárása utáni első pénzügyi évben, emellett várhatóan felgyorsíthatja a bevételei növekedését.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.