:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 21. 09:53

Vékony jégen táncolnak a Qualcomm első saját routerei

Egy amerikai és egy angol távközlési céggel is megállapodást kötött a Qualcomm az első, saját dizájnra épülő, otthoni környezetbe szánt routereinek szállításáról, az új szolgáltatói eszközökbe ugyanakkor olyan funkciók kerülhetnek be, melyek bizonyos régiókban - így az EU-ban - illegálisak.

A vezetékes távközlési hálózatok működésének elengedhetetlen kellékei a különböző előfizetőoldali végberendezések, melyek eleinte a modemek voltak, majd az évek során kiegészültek újabb funkicókkal, míg végül az otthoni, kis irodai internetelérés központját jelentő routerekké vagy home gatewayekké avanzsáltak. A többnyire a szolgáltatók által az előfizetés részeként biztosított egységek szegmense jellemzően különféle egzotikus gyártók modelljeiből áll, hozzájuk csatlakozik most a Qualcomm.

Az elsősorban okostelefonos vezérlőchipjeiről és különféle vezeték nélküli hálózatokat kezelő célprocesszorairól ismert gyártó szerdán bejelentette, hogy megállapodást kötött az amerikai Charter Communications-szel és a brit EE-vel, melynek részeként a két szolgáltató részére teljes egészében saját dizájnra épülő otthoni WiFi routereket szállít majd a jövő évtől.

router_led

A vállalat eddig is szállított számos komponenst (például központi vezérlőegységet, rádiós vezérlőket) a WiFi routereket gyártó cégek számára, ez azonban az első alkalom, amikor a cég az egész eszközt maga tervezi és gyárt(at)ja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A WiFi 7 szintnek megfelelő eszközök érdekessége, hogy olyan forgalomsúlyozási lehetőséget biztosít az operátorok számára, mellyel a távközlési cégek az egyes tartalomszolgáltatókkal (például a Netflixszel) kötött egyedi szerződéseik alapján képesek priorizálni az egyes applikációk vagy platformok internetes forgalmát. Ilyen forgalompriorizálásra számos otthoni vagy kisirodai felhasználásra szánt router szoftvere lehetőséget biztosít, ám ezt eddig jellemzően a felhasználók paraméterezhették saját igényeik szerint.

Ez a fajta különbségtétel az internetes forgalom típusa és jellege között ugyanakkor nem minden régióban, illetve országban számít törvényes megoldásnak: az Európai Unió netsemlegességről szóló jogszabálya például szigorúan tilt minden hasonló technológiai megvalósítást az operátorok részéről, a távközlési hálózat bármely pontján is történjen a forgalom priorizálása. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 19:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.