:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 19. 13:30

Wi-Fi 6-ra fejleszti egyes vezetékes végpontjait a Telekom

Új eszközökkel igyekszik a vezetékes végpontjaihoz tartozó vezeték nélküli hálózatok kapacitását növelni a Magyar Telekom. A cégnél az országban elsőként megjelent az első, Wi-Fi 6 kompatibilis home gateway, emellett egy több elemből variálható AP-mesh kit is.

Az egyre gyorsuló vezetékes internetelérések használata során számos felhasználó szembesül a WiFi hálózatok szűk áteresztőképességével, mint az adott díjcsomagban rejlő lehetőségeket korlátozó faktorral. Bár az otthoni, irodai vezeték nélküli hálózatokon ténylegesen realizálható átviteli sebesség számos tényezőtől függ (AP és kliens típusa, a köztük lévő távolság és a rádióhullámok terjedését akadályozó egyét tényezők, pl. falak, födémek, interferencia stb.), a Telekom novemberben bevezetett új Wi-Fi 6 kompatibilis végponti eszközei révén a korlátok egy részétől megszabadulhat a felhasználó.

Amint azt korábban már megírtuk, szolgáltató által néhány héttel ezelőtt bevezetett, a francia Sagemcom F@st 5670 típusú eszköze már elsősorban a több gigabites le-, vagy feltöltési sávszélességet kínáló optikai elérésekhez lett tervezve, ezt támogatja a készülékbe épített, a legfrissebb iparági szabványnak megfelelő WiFi rádió és a vezetékes LAN-oldal is. 

Az új eszköz az interneten elérhető felhasználói dokumentáció szerint a magyar piacon jelenleg egyedüliként a 4 db GbE port mellett 1 db 2,5 GbE csatlakozóval is rendelkezik, illetve a WiFi rádiója immár megfelel a 802.11ax szabványnak is. Az újdonságot nyilvánvalóan elsősorban a leggyorsabb, éppen három éve megjelent, 2 Gbps letöltési és 1 Gbps feltöltési sávszélességet kínáló FTTH díjcsomagjára előfizető ügyfelek számára kínálja a szolgáltató.

telekom_wi-fi_extra

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Sagemcom Wi-Fi 6 képes optikai terminálja mellett a szolgáltató új eszközökre építi a Wi-Fi Extra márkanevű megoldását is. A KAON AR13344E típusú mesh készülék szintén Wi-Fi 6 képes, a besugározni kívánt terület méretétől függően 2-6 vezeték nélküli mesh hozzáférési ponttal akár többszintes, 100-800 négyzetméteres ingatlanok is lefedhetők vezeték nélküli hálózattal.

A két megoldás közti fontos különbség, hogy míg a Sagemcom berendezése a szolgáltató tulajdonát képezi, így használata nem jár extra költséggel, addig a mesh kiteket az ügyfél a hagyományos módon, eszközvásárlás keretében szerezheti be a Telekomnál, nagyjából 38 ezer forintos listaáron.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.