:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 14. 12:16

Kimaradások elkerülése miatt lassítják a britek a Huawei kitoloncolását

Ugyan a brit kormány szeretné a lehető leggyorsabban lezavarni a Huawei megsemmisítését az ország távközlési berendezéseiben, egyensúlyoznia kell a szolgáltatások instabilitásának elkerülése érdekében, a szolgáltatóknak több időre van szükségük.

A brit kormány 2020 júliusában hozott döntést arról a tavaly novemberben hatályba lépett Telecoms Security Act törvény alatt, hogy szigorítja a kínai Huawei Technologies jelenlétét Nagy-Britannia telekommunikációs hálózataiban, és melynek főtétele, hogy 2027-ig teljesen mennie kell a kínaiak berendezéseinek. Ez a 2027-es határidő másik nyolc kitűzött ultimátummal együtt változatlan marad, kettőn azonban enyhítettek.

A kínai vállalat termékeinek 5G-s maghálózatokból való eltávolítására vonatkozó követelményt 11 hónappal, 2023. december 31-re tolták vissza, az üvegszálas szélessávú infrastruktúrában használt Huawei-berendezések mennyiségi korlátozását pedig október 31-ig kell teljesíteni július helyett. Michelle Donelan, az Egyesült Királyság digitális minisztere felhívta rá a figyelmet, hogy a folyamat közben biztosítani kell a mindennapi élet és a gazdaság alapját képező telefon- és internethálózatok biztonságát és stabilitását.

huawei_5g_brit

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kormány tájékoztatása szerint néhány szolgáltató jelezte, hogy az eredeti határidők tartása hálózatkimaradásokat és fennakadásokat idézhet elő az ügyfelek számára, a tarthatatlanságot főleg azzal indokolták, hogy a világjárvány és a globális ellátási lánc jelentősen megnehezítette a dolgokat.

A helyi szolgáltatók közül az EE tulajdonosa, a BT szólalt meg elsőként még a 2020-ban kiszabott határidők nyilvánosságra hozatala előtt, már akkor felhívva a figyelmet az akadozások lehetőségére. A cég szerint a Huawei kisöprése az 5G-s hálózatokból hosszadalmas, minimum 5-7 évet igénylő folyamat lehet, ha ennél gyorsabb intézkedést vár a kormány, az akár a brit mobilhálózatok időszakos összeomlásához is vezethet.

A Huawei mobilhálózati eszközeit egy kivételével mindegyik brit mobilszolgáltató használta/használja a kereskedelmi 5G-s hálózatában, igaz, csak a rádiós hozzáférési rétegben. A már telepített eszközök cseréje operátortól függően eltérő összegű beruházásokat igényelhet, elsősorban a meglévő hálózat kiterjedtségétől függően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 09:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.