Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 7. 10:34

Kötelezően tiltatná ki az unió a Huawei-t az 5G-hálózatokból

Tilalom bevezetését fontolja az EU a tagországok számára, miután eddig csak kevesen tettek konkrét lépéseket a 2020-as ajánlások után annak ügyében, hogy a kockázatosnak ítélt kínai cégek (például a Huawei) berendezéseinek használatát megtiltsák a fontos hálózatokban.

Az Európai Unió fontolja a döntést, hogy kötelezze rá a tagállamokat, hogy mellőzzék a potenciális biztonsági kockázatnak számító kínai cégek termékeinek használatát az 5G-hálózatok kritikus részeiben, érintve a Huawei Technologies-t – jelentette a Financial Times az ügyhöz közeli források alapján. A tisztségviselők elmondása szerint ez lenne Brüsszel válaszlépése arra, hogy egyes nemzetek kormányai eddig nem tettek semmi konkrét lépést az ügyben. 

Az unió álláspontja 2020-ban az volt, hogy a tagállamok maguk korlátozhatják, vagy akár teljesen ki is zárhatják a magas kockázatúnak számító cégek 5G-berendezéseit a távközlési hálózatuk központi részéből, ezzel nem engedve annak a washingtoni nyomásnak, hogy teljesen kizárják a kínai telkókat.

A lap forrásai szerint Thierry Breton, uniós belső piaci biztos múlt pénteken arról tájékoztatta a távközlési minisztereket, hogy Brüsszel ajánlása ellenére az uniós országoknak mindössze harmada korlátozta a Huawei berendezéseinek használatát a kritikus területeken, ami kevésnek mondható, és aláássa az unió kollektív biztonságát.

huawei_tiltaa

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A tagállamok által 2020-ban egyhangúlag elfogadott ajánlások a tanúsítási követelményektől a beszállítók diverzifikálásáig terjedtek. Az útmutatás nem tekinthető tilalomnak, de az ügyet közvetlenül ismerők szerint az EU következő lépése a kötelező korlátozás lehet, ha a tagállamok, köztük Németország továbbra is késlekednek. Az FT azonban kiemeli: nem tűnik valószínűnek, hogy a tilalommal kapcsolatos szabályok az Európai Bizottság ötéves mandátumának 2024-es lejárta előtt megszülethetnek, és időre van szükség ahhoz is, hogy az Európai Parlament és a tagállamok támogatását megszerezzék az új törvény elfogadásához.

Az EU-t egyre jobban aggasztja a Kínától való technológiai függőség, az ország kereskedelmi gyakorlata és úgy általában Peking emberi jogi helyzete. A múlt hettalálkozón Breton arra is figyelmeztetett, hogy az európaiak túlságosan ki vannak téve a kínai szállítóknak, ezért sürgősen cselekedni kell. A biztos szerint az EU korábban képes volt csökkenteni vagy megszüntetni kitettségét a geopolitikai kockázatoknak más iparágakban, például az energiaiparban, ugyanezt kellene elérni az 5G-hálózatok esetében is.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta a hírt. A Huawei magyar képviseletétől az alábbi reakciót kaptuk:

A Huawei határozottan visszautasítja a kiberbiztonság politikai alapú megközelítését. A kiberbiztonság technológiai szabványokat, szakmai követelményeket figyelmen kívül hagyó értékelése, és beszállítók kizárása a piacról anélkül, hogy megfelelő technológiai ellenőrzésnek vetették volna alá őket, sérti a méltányosság és az esélyegyenlőség elvét, valamint ellentétes az Európai Unió és tagállamainak törvényeivel és rendeleteivel."

A cég válasza szerint eszközeit szigorú kiberbiztonsági szabványok alapján rendszeresen ellenőrzik kormányzati szervek és illetékes biztonsági szervezetek. 

Az EU-ban eddig Dánia, Svédország, Észtország, Lettország és Litvánia, valamint az Egyesült Királyság már kitiltotta a vállalatot 5G infrastruktúrájából. Március óta lehet hallani arról is, hogy Németországban is érik a tiltás a Huawei-nek és a ZTE-nek, miután a minisztérium vizsgálni kezdte az összes olyan kínai mobilhálózati komponenst, melyet a helyi operátorok eddig vásároltak és felhasználtak az infrastruktúrájukban, a háttérben egyértelműen a kínai-német viszonyok romlása állhat.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

6

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.