Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 12:42

Kitolja a Chromebookok támogatási idejét a Google

Hosszabít a Chromebookok szoftveres terméktámogatási idején a Google, az eddigi 8 helyett a jövőre piacra kerülő eszközök automatikusan már legalább 10 évig kapnak szoftverfrissítéseket, ami visszamenőleg is érvényes.

Az eddig nyolcról tíz évre terjeszti ki a Google a Chromebookok automatikus frissítés lejárati dátumát (AUE, Automatic Update Expiration). Ennek főleg elsősorban az USA közoktatási piaca örülhet, akiknek később kell foglalkozniuk a beszerzett eszközök elöregedésének problémájával és a selejtezéssel. A lépést megelőzte, hogy korábban a fogyasztók, oktatási intézmények és érdekképviseleti csoportok is nyomást gyakoroltak a cégre a használatban lévő eszközök hosszabb életciklusának garantálásával kapcsolatban.

A cég blogposztja szerint 2024-től kezdve automatikusan érvényes az évtizednyi frissítés, ahogy a már használatban lévő, 2021-ben vagy később kiadott Chromebookok esetében is. A régebbi modelleknél a felhasználók és IT-adminisztrátorok opcionálisan terjeszthetik ki a támogatást visszamenőleg, de hogy ezt pontosan miként lehet elvégezni, az még nem egyértelmű. 

chromebook

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A tíz évre szóló támogatás fontos eredmény a laptopok felhasználóinak, e keresőcég ezt megelőzően három éve jelentette be, hogy az eredeti öt évről nyolcra bővül a támogatási időtartam.

Az Egyesült Államok Közérdekű Kutatócsoportja (PIRG) áprilisban adott ki jelentést arról, hogy egy átlagos Chromebooknak már csak négy éve van hátra, ami a frissítést illeti, és 64 Chromebook-modell több tízezer készülékét érintheti az elöregedés problémája 2024 végéig, ami azt eredményezi, hogy az iskoláknak tömegesen kell leselejtezniük az eszközöket, ami hatalmas anyagi teher, emellett jelentős mennyiségű elektronikus hulladékot is jelent.

Biztonsági frissítés hiányában ugyan még használható az eszköz, ez viszont jelentős kockázattal jár, ami egy átlagfelhasználónak talán még belefér, de intézmények esetében tiltja is a szabályzat. A vonatkozó információt, azaz az AUE-t egyébként nem olyan könnyű megtalálni, a Chromebook modellszámát kell kikeresni a Google oldalán, itt nézhető meg, mikor jár le adott Chromebook támogatása.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

sar ügy

1

Az NMHH is figyeli a francia iPhone gate-et

2023. szeptember 29. 11:17

Egyelőre továbbra sincs bizonyíték arra, hogy az iPhone 12 felhasználókat az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzás éri.