:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 12:42

Kitolja a Chromebookok támogatási idejét a Google

Hosszabít a Chromebookok szoftveres terméktámogatási idején a Google, az eddigi 8 helyett a jövőre piacra kerülő eszközök automatikusan már legalább 10 évig kapnak szoftverfrissítéseket, ami visszamenőleg is érvényes.

Az eddig nyolcról tíz évre terjeszti ki a Google a Chromebookok automatikus frissítés lejárati dátumát (AUE, Automatic Update Expiration). Ennek főleg elsősorban az USA közoktatási piaca örülhet, akiknek később kell foglalkozniuk a beszerzett eszközök elöregedésének problémájával és a selejtezéssel. A lépést megelőzte, hogy korábban a fogyasztók, oktatási intézmények és érdekképviseleti csoportok is nyomást gyakoroltak a cégre a használatban lévő eszközök hosszabb életciklusának garantálásával kapcsolatban.

A cég blogposztja szerint 2024-től kezdve automatikusan érvényes az évtizednyi frissítés, ahogy a már használatban lévő, 2021-ben vagy később kiadott Chromebookok esetében is. A régebbi modelleknél a felhasználók és IT-adminisztrátorok opcionálisan terjeszthetik ki a támogatást visszamenőleg, de hogy ezt pontosan miként lehet elvégezni, az még nem egyértelmű. 

chromebook

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A tíz évre szóló támogatás fontos eredmény a laptopok felhasználóinak, e keresőcég ezt megelőzően három éve jelentette be, hogy az eredeti öt évről nyolcra bővül a támogatási időtartam.

Az Egyesült Államok Közérdekű Kutatócsoportja (PIRG) áprilisban adott ki jelentést arról, hogy egy átlagos Chromebooknak már csak négy éve van hátra, ami a frissítést illeti, és 64 Chromebook-modell több tízezer készülékét érintheti az elöregedés problémája 2024 végéig, ami azt eredményezi, hogy az iskoláknak tömegesen kell leselejtezniük az eszközöket, ami hatalmas anyagi teher, emellett jelentős mennyiségű elektronikus hulladékot is jelent.

Biztonsági frissítés hiányában ugyan még használható az eszköz, ez viszont jelentős kockázattal jár, ami egy átlagfelhasználónak talán még belefér, de intézmények esetében tiltja is a szabályzat. A vonatkozó információt, azaz az AUE-t egyébként nem olyan könnyű megtalálni, a Chromebook modellszámát kell kikeresni a Google oldalán, itt nézhető meg, mikor jár le adott Chromebook támogatása.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 04:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.